Зимният дъб от село Голема Фуча е финалист за „Дърво с корен 2016“. За нашето дърво можете да гласувате тук

Десет дървета от областите Кюстендил, Перник, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пловдив, Силистра, Сливен, София и Хасково се борят за титлата "Дърво с корен 2016". Гласуването започна и ще продължи до 14 октомври 2016 г., включително, на официалния сайт на конкурса. Победителят ще получи привилегията да представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2017" и в допълнение – преглед от официалния партньор на конкурса – Асоциацията на арбористите в България, които ще посочат мерки за подобряване на състоянието на дървото. Претенденти за титлата са: 1. Тенчовият дъб от с. Бодрово, обл. Хасково. 2. Дъбът от кв. "Речица", гр. Сливен. 3. Чинарите от ул. „Симеон Велики", гр. Силистра. 4. Зимният дъб от с. Голема Фуча, обл. Кюстендил. 5. Благунът от с. Пецовци, обл. Габрово. 6. Горунът от с. Голеш, Софийска област. 7. Дъбът от с. Насалевци, обл. Перник. 8. Дъбът от с. Балканци, обл. Добрич. 9. Софората от с. Труд, обл. Пловдив. 10. Дъбът от гр. Свищов, обл. Велико Търново.

Гласуването за "Дърво с корен 2016" и се извършва чрез посочване на ел. поща и последващо потвърждение на гласа от връзката в полученото писмо. От една електронна поща може да се гласува само веднъж за "Дърво с корен 2016" Гласувайте за Зимният дъб от с. Голема Фуча ТУК

От тази година има и нововъведение в конкурса – номинации за забележителни и любими дървета ще се приемат целогодишно, без прекъсване. В момента вече се приемат номинации за следващото издание на инициативата – "Дърво с корен 2017".

13882452_482739491936873_6290115661507753287_nindexЗимният дъб от село Голема Фуча е на възрас около 500 години. Дървото е специално за селото, защото е свързано с неговото развитие, представлява местна забележителност и привлича туристи и вярващи. История започваща от античността – римско време в подножието на връх Колош е минавал един от пътищата, които свързвали Сердика (дн. София) с Македония и Бяло море. Поради стратегическото положение, в най-високата част на върха римляните изградили укрепление – стражеви пост. Святото място с дъба представлява малко възвишение, подобаващо на могила, върху което величествено се извисява вековен дъб на видима възраст около 500 години. До дъба са поставени два кръста. Единият е доста старинен, изработен е от бигор – варовик и няма украса по него. Другият кръст, масивен и значително по-голям, е равнораменен и с трапецовидни рамене. На западната му лицева страна е изсечен кръст, чийто краища завършват с кръстове. Днес дъба се посещава, като забележителност от туристи, а местните жители се събират на възвишението при отбелязването на значими църковни и общносни празници. Дъбът има величествена и силно въздействаща осанка, а християнските кръстове и местните легенди, създават усещането са съкралност и приемственост между поколенията. За съжаление дъбът боледува от няколко години. Има нужда от преглед и лечение от специалист.Преди около четири години служители на ОП“ЧОБ“ извършиха редица дейности за спасяването на вековното дърво.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien