В Дупница ще отнемат карти на инвалиди, ако се ползват неправомерно за паркиране

Ползвателите на карти за инвалиди, които са издадени от Община Дупница, ще могат да ги ползват за безплатен престой не само в града и страната, но и на територията на всички страни от Европейския съюз. Това предвижда проектo-наредбата, която трябва да бъде разгледана и приета на сесия на ОбС-Дупница.
В наредбата обаче са залегнали и някои много важни моменти, които трябва да намалят до минимум злонамереното ползване на такива карти. Не са един и два случаите, в които автомобили се паркират на местата за инвалиди в "синя зона" от водачи, които нямат издадени такива карти, а ползват на свои близки или роднини, за да не плащат. "Това е една порочна практика, която трябва да бъде прекратена. Най-ощетени са именно хората в неравностойно положение. Затова се предвиждат и сериозни санкции, за тези, които злоупотребяват. Картата ще бъде автоматично отнемана за срок от 1 година и финансова глоба в размер на 200 лева", коментира кметът на града инж.Методи Чимев.
 Автомобил може да ползва безплатно паркиране в обозначените места само, ако се управлява лично от притежателя на картата или, ако не може да управлява, но е в автомобила с придружител. Наредбата предвижда с проверките вече да бъдат ангажирани, както служителите на МВР, така и контролните органи към Община Дупница. Безплатният престой пък се регулира до 3 часа.
Запазва се начинът на подаване на документи за издаването на такава безплатна карта, чийто срок е в зависимост от решението на ТЕЛК, НЕЛК или ДЕЛК. От въвеждането на регистъра за издаване на такива карти до сега, са издадени 2198 на лица с намалена работоспособност над 50%.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien