Водачът на листата на ГЕРБ Кирил Калфин: Това, което сме направили за Кюстендил и региона е видимо и реално

Кирил Калфин е роден на 14.12.1952 г. Бил е народен представител е в 41-то и 42-то Народно събрание. Кирил Калфин е и областен координатор на ГЕРБ за Кюстендил. Бил е председател на Кюстендилски Районен съд. Има дългогодишен стаж като адвокат.

– Г-н Калфин, два мандата, макар и непълен втори, изкарахте като народен представител от 10 МИР-Кюстендил. Какво успяхте да свършите и какво остана още недовършено, за което искате доверието на избирателите?

– Това, което мога да кажа е, че народният представител е представител на целия български народ. Моите избиратели са тук, в нашия регион, и затова винаги съм се стремял да работя за Кюстендил и региона. Това, което сме направили ние от ГЕРБ е видимо и реално. Ние не сме давали обещания, които не можем да изпълним. Напротив – това, което по възможностите ми и по силите ми, това съм го правил. Тръгвайки от Дупница за Кюстендил ще видите Аракчийски мост, ще видите пътя Дупница-Кюстендил, ще видите околовръстния път при Бобошево, осветлението, детските площадки, детските градини, велоалеите, езерата в Кюстендил и региона. Погледнете и Административния съд, който беше довършен при нашето управление и за него бяха отделени 2,5 млн. лв. Вижте балнеологията. Вижте Миньорския дом. Всичко това успяхме да направим в този период, в който аз бях народен представител. Благодарение, разбира се, и на местните власти в Кюстендил и в Дупница, тъй като те бяха подготвили своите проекти, а благодарение на нашата намеса бяха и реализирани. Благодарение и на правителството на ПП ГЕРБ, което имаше доброто отношение към нашия регион. При управлението на ГЕРБ се реализираха и редица европроекти, които не бяха спрени, както сега при това управление. Имаше средства, които да се реализират по проектите. Общините се разплащаха с фирмите, защото от държавния бюджет и от еврофондовете имаше пари, които редовно се превеждаха на тези общини. В последната година това не се случваше. И вместо да заздравят бизнеса, вместо да има развитие, за което те говореха, се оказа, че много от фирмите през тази една година са пред фалит. Надявам се, това в следващия период, ако сме на власт, разбира се, да бъде отстранено. Всички тези проекти, които са започнати в нашия регион, независимо кой ги е започнал и докъде ги е довел, ние ще ги довършим. Няма да оставим градовете и селата си в руини. Напротив, ще работим, и то упорито, за да се случи всичко това.

-Оттук нататък как и в каква посока може и трябва да се развива Кюстендил и регионът? Как ще се преодолее най-наболелият въпрос за региона – липсата на работни места?

– И при откриването на кампанията ни обявих пред нашите симпатизанти, че имаме сериозна и амбициозна програма за нашия регион. Радвам се, че и на национално ниво вече се говори за развитие на туризма, и то в тази посока, в която ние вече сме тръгнали и работим. Вече балнеологията и туризмът в Кюстендил ще се развиват на една нова основа. Минералната вода няма да се прахосва и да изтича по улиците, тя ще се отдава за ползване на хотелиери и бизнесмени, за да строят, да развиват балнеологията, да се развива туризмът и търговията, да се откриват нови работни места. Благодарение на г-н Янев и на кмет на Общината има наредба, която урежда този въпрос. Това, разбира се, не е достатъчно. Трябва да се отиде и към производствен цикъл. Затова в Кюстендил ще се открие и завод за електрооборудване на автобуси, които ще се произвеждат в Дупница. За съжаление, някои от опонентите ни започнаха да ни копират и след като ние обявихме намеренията си, те също казаха, че ще произвеждат авточасти и т.н. Ще се радвам се, ако го направят. Ние сме готови да работим със всички заедно, за да може целият регион да се развива. Водим и преговори за откриване на фармацевтичен завод, който да бъде изграден на мястото на бившето поделение. Там ще се открият значителен брой работни места – около 400-450, тъй като инвестицията е около 100 млн. Това, което изброих до момента, е достатъчно. Няма да правим поменици с обещания, каквито показват нашите опоненти от БСП в техните предизборни листовки. Не може и не е реално толкова неща да се изпълнят в един мандат.

– Това увеличение на тока, което стана ясно, че първоначално ще е с около 10%, на прага на зимния сезон, как ще се отрази като цяло на ситуацията в страната? Беше ли възможно това да се избегне? И най-важното как би се отразило на бюджета на едно семейство?

kalfin-2– Някои от политическите ни опоненти започнаха да се упражняват и да трупат дивиденти от това обстоятелство, че ще има увеличение на тока. Никой не казва как да направим така, че то да не се отрази отрицателно върху бюджета на семействата. Напротив, те всички критикуват, че се увеличава токът. Никой не казва защо бе намалена цената на тока, защо беше направено това? Защо направиха тази дупка в енергетиката? Защо дефицитът се увеличи и защо дълговете на НЕК стигнаха 3 млрд.? Това стана, защото правителството на Орешарски работеше по линията на популизма, за да се задържи на всяка цена на власт. Цената на тока на практика в България е най-ниската. Във всички европейски държави е много по-висока. Но за да може това увеличение да не се отрази на домакинствата, на обикновените потребители, тази разлика в увеличението на тока ще се компенсира от фонда за енергийна ефективност и от програмата за саниране на многофамилните жилищни сгради. Това са напълно реални и изпълними идеи, заложени в нашата управленска програма. Смятам, че в тази посока трябва да се работи, а не да се трупат политически дивиденти.

– Основните Ви политически опонент Ви обвиняват, че ГЕРБ стои зад увеличаването на цената на тока. Организират и протести в защита на гражданите. Обвиняват Ви и че служебното правителство изпълнява поръчки на г-н Борисов. Как ще коментирате всичко това?

– Лично мое мнение е и не искам да ангажирам никого с това, но ми се струва, че това е нов Костинбродски сценарий. Доколкото знам, проф. Близнашки никога не е бил член на ПП ГЕРБ, а е бил член на БСП, бил е във висшето ръководство на БСП. Съмнявам се, че това, което в момента се случва и се опитват да ни го препишат, е един сценарий на БСП. Убеден съм, че хората няма да повярват на това, което се говори. Защото ГЕРБ няма пръст в тези промени, които се очакват – и в цената на тока, и във възрастовата граница за пенсиониране на полицаите. Умишлено нашите опоненти демагогстват, за да могат да настройват избирателите срещу ГЕРБ. Това, което те казват, не отговаря на истината. Напротив, ние сме за изравняване на заплатите на ДАНС и на работещите в полицията.

– Вече сме в края на предизборната кампания. Какви са вашите очаквания след срещите Ви с избирателите, какви са нагласите на хората?

– Хората очакват едно по-добро бъдеще. И това по-добро бъдеще ще им го даде ПП ГЕРБ. Навсякъде ни посрещат добре, говорим открито с всички. Хората очакват от нас да доведем до промяна в институциите, за да повярват отново в тях и в държавността. И това ще го направим, но с помощта на нашите избиратели, които се надявамна 5-и октомври на гласуват с бюлетина номер 9.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien