Скандално: Плащаме за охрана на властта 42 пъти повече от Германия!

ВИП охранителните звена в Европа имат от 2 до 9 пъти по-малко гардове в сравнение с българската Национална служба за охрана, която държи 1200 души на щат. Почти никъде в Европейския съюз няма самостоятелна военизирана структура извън изпълнителната власт за охрана на държавниците. Навсякъде тя е подчинена на вътрешния министър и е само отдел в полицейски институции. България е най-бедната страна в Съюза, която обаче си позволява най-скъпата поддръжка на сигурността на политиците, каквато нито Франсоа Оланд, нито Ангела Меркел познават, въпреки огромното превъзходство в бюджетите си и по-качествения живот на хората, който постигат с по-успешно управление. В критичния момент за страната преди месеци гръцкият премиер Алексис Ципрас, министрите му, както и висши представители в парламента се отказаха не само от държавна охрана, но и от служебни коли. Новите управляващи в Атина решиха да спестят пари на данъкоплатците и да демонстрират качествено различно поведение във властта. СИРИЗА обяви 70% от държавните автомобили за продан, защото не им трябвали. Най-скъпият от тях беше на бившия външен министър Евангелос Венизелос и струваше 750 хил. евро. При това продажбата на луксозните возила е част от административната реформа. Самият Ципрас кара мотор. На противоположния полюс от Гърция – дори Германия, която е с най-силната икономика в ЕС, не си позволява излишни луксове. Сигурността на Ангела Меркел се осигурява от т.нар. "Група за сигурност", която се намира в състава на агенцията “Немска федерална криминална полиция”. Подразделението отговаря за охраната на канцлера, президента, членовете на Бундестага и Бундесрата – долната камара, членовете на Федералния конституционен съд и правителството, а в специални случаи и на чуждестранни гости, както и защита на работното място и личните апартаменти/резиденции на висшите държавници. "Немската федерална криминална полиция" е подчинена на вътрешния министър и в нея служат общо 5500 души. Освен групата за сигурност на ВИП персоните в нея има още 8 подразделения:

– Международна координация

– Тежка и организирана престъпност

– Централна криминална полиция

– Институт по криминология

– Централни и административни задачи

– Информационни технологии

– Институт по криминалистика

– Полицейска служба за държавна сигурност.

При всички случаи тази структура на немската федерална полиция показва, че в звеното им за охрана работят много по-малко бодигардове от българската НСО, пише "168 часа". Общият бюджет на “Немската федерална криминална полиция” е около 350 млн. евро. С колко точно разполага "Групата за охрана" на Ангела Меркел и други държавници не е ясно. Ако сумата обаче се раздели на 9-те звена в агенцията, се оказва, че сигурността на ВИП-овете струва 40 милиона евро на година. Българската НСО получава от държавата 34 милиона лв. Германия е най-голямата страна в Европейския съюз. Има близо 100 милиона жители, а брутният й вътрешен продукт е 3 730 000 000 000 (3,73 трилиона) долара по данни от 2013 г. България има 54,48 милиарда долара, което го прави около 0,01% от германския. Ако направим сравнителна сметка и приемем стандартите на Берлин, ще излезе, че НСО трябва да има годишен бюджет от 800 хил. лв., което е 42 пъти по-малко от гласувания й от парламента. /БЛИЦ

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

1 Коментар на Скандално: Плащаме за охрана на властта 42 пъти повече от Германия!

  1. безпристрастен // 27.03.2015 в 11:25 // Отговор

    Ами те пазят нашите хрантутници от народната „любов“ !!! Проблема се коментира от дълги години , но нали затова стават депутати , “ народни избранници“ . Срамотия и беднотия !!!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien