Откриха паметна плоча в знак на благодарност към дупничани, спасили хиляди евреи преди 75 години (СНИМКИ)

Паметна плоча в знак на признателност към дупнишката общественост, помогнала за спасяването на евреите беше открита в Дупница. Тази година се навършват 75 години от спасяването на българските евреи, които през времето на Втората световна война са били убивани в лагерите на смъртта и сериозно репресирани. Плочата IMG_2111се намира на сградата на жп гарата в града. Инициативата за поставянето й е на председателя на местната организация на евреите „Шалом“ Леонид Хаздай.“ Такива паметни знаци се поставят на места, на които се е случило нещо. Ние поставяме тази плоча тук, заради това, че нещо не се случи тук”, каза Хаздай. „Тук, на тази гара бяха позиционирани влаковете съставени от конски вагони, в които повече от 1600 евреи от дупнишка околия трябваше да бъдат закарани за жертвеника на човешката лудост. За щастие тези влакове никога не тръгнаха“, допълни Хаздай.
За съжаление не такава е била участта на евреите от Беломорска Тракия, Македония и Пирот. Повече от 11 000 мъже, жени и деца са изгорели в лагерите на смъртта, припомни историята Хаздай. Дупница е била една от спирките, където са престоявали евреите от Драма, Кавала и Солун, тук те са прекарали последните си дни, затворени в Тютюневия склад.

На церемонията присъства и зам.-министъра на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев. „Аз дълбоко вярвам, че същността на българина е не само състрадателна, не само толерантна, но и изключително мъдра, и това е което преди 75 години помогна на нашите братя и сестри евреи да бъдат чути от цялото българско общество“, каза в речта си Георгиев.

Кметът на Дупница, инж. Методи Чимев започна своята реч с думите на тогавашния депутат Димитър Икономов, а именно „Аз съм националист, но не съм антисемит“.IMG_2116Чимев припомни, че Икономов е бил човекът, благодарение на когото група от 43 народни представители внасят петиция в защита на евреите.
Сред официалните гости бяха председателят на евреите в България д-р Александър Оскар, областният управител Виктор Янев и заместникът му д-р Матей Попниколов, народните представители Радослава Чеканска и д-р Иван Ибришимов, председателят на ОбС-Дупница Емил Гущеров, зам.кмета Крум Милев, както и общински съветници от различни политически парти. На събитието като гост беше и архирейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Сред дошлите бяха световноизвестният дупнишки оперен певец Арон Аронов, проф.Рахамин Шекерджийски и други.

По-късно, в залата на Общински съвет се състоя среща на официалните гости с представителите на "Шалом", както и с жители на града от старото поколение, които разказаха спомени за онези тежки години. Достолепните дами и господа разказаха за отношението, което се получили от дупничани и помощта, която са им оказвали в годините, в които на евреите е било забранено да ходят на училище, да изкарват прехраната си, или да влизат в магазини, защото имало надпис "забранено за евреи и за кучета". Някои от участниците не сдържаха сълзите си по време на разказите за преживения ужас. Д-р Оскар връчи историята на еврейския народ и заселването им по български земи на инж.Чимев, с което засвидетелства благодарността си към дупнишката общественост и тяхната роля през Втората световна война за спасението на евреите.

IMG_2133

IMG_2175 IMG_2090 IMG_2094 IMG_2099 IMG_2102 IMG_2104 IMG_2119 IMG_2127 IMG_2137 IMG_2139 IMG_2140 IMG_2150 IMG_2156 IMG_2160 IMG_2170

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien