ПРЕДАЙ НАТАТЪК! Дупничанин с поредно дарение, над 150 софиянци се обединиха в кауза за „Ангелите на планината“

Над 150 човека уважиха лекцията и каузата за набиране средства за ПСС-Дупница.
Пълна компютърна конфигурация и мултифункционално устройство дари дупнишкият бизнесмен Иво Ников на Планинска спасителна служба-Дупница към БЧК. Жестът му е точно в деня, в който преди 65 години – на 18 декември 1954 година в района на хижа "Рибни езера", лавина помита 42-ма курсисти, като 3-ма загиват. В спасителната акция тогава участват половин дузина дупничани, която се явява и причината за създаване на дупнишки отряд. Началникът на отряда Кирил Чолаков и спасителите Божидар Джокин и Ивелин Гусийски приеха даровете от Ников. Дупничанинът е известен с това, че  в последните 2 години оборудва напълно безплатно компютърни кабинети на няколко училища в града и селата, както и дари софтуерни продукти на средни школа за обучение на учениците. "Това, което правят тези хора е меко казано за адмирации. Рискувайки собствения си живот, за да спасяваш някой непознат е не геройство или мъжество, а нещо извисено. Но работата им не приключва с откриването на изгубен или оказване помощ на пострадал, а и след това с нормалните административно-документални работи. Затова реших да помогна с техниката, за да бъдат оборудвани", сподели Ников.
Иво Ников заедно с тримата спасители и дарената техника.

Иво Ников заедно с тримата спасители и дарената техника.

"Имахме нужда от подобна техника, защото компютърът ни вече трудно се използваше дори и за "пишеща машина", а за принтиране, сканиране и ксерокопиране на документите трябваше да ползваме услугите на съседни офиси или книжарници. Ние също имаме административна работа постоянно и сега ще бъде много по-леко. Благодарим за подаръците на г-н Ников", лаконичен пък бе Чолаков.
Това е поредна придобивка за "ангелите на планината", които преди 2 седмици получиха специализиран дрон от друг дупничанин – Георги Апостолов, който да използват при акциите по издирване на туристи.
"Коледните подаръци" за 22-мата дупнишки доброволци обаче не свършват до тук. Само преди дни, Академия Първа помощ организира лекция в София, чиято кауза бе да се съберат средства за закупуването и оборудване на медицинска раница за дупнишкия отряд. Лекцията и каузата привлякоха над 150 любители на планината. Ето какво написаха в своя фейсбук от Академия "Първа помощ": Благодарим на всички участници и дарители за безценната помощ по време на лекцията "Подготовка за зимната планина"! Вие сте прекрасни, приятели! По време на лекцията събрахме общо 1685 лв. С всички тях ще попълним нужното оборудване на Спасителен отряд „Дупница”/”Ангелите на планината”. Ще заредим добре тези храбри хора, за да могат да продължават своята благородна дейност в планината. Препълнена зала – преместихме се в по-голяма и пак не останаха места. Страхотен лектор – и доста артистичен, както видяхте. Много полезна информация – запомнете я, важна е. И най-вече усмивки, приятелство, топлота и добри дела. Много добри дела! Благодарим ви, приятели, че бяхте с нас! И че сте толкова страхотни и вдъхновяващи!
80191490_1008570756168071_5686066280726003712_o 79713927_1008570402834773_4785178327541350400_o
Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien