Отчет: Вижте какво свърши Прокуратурата в Дупница през 2019 година

Административният ръководител на Районна прокуратура – Дупница Даниела Гюрова е представила пред колегите си доклада за дeйността на прокуратурата през изминалата 2019 г. Събитието е било уважено от административните ръководители на Софийска апелативна прокуратура Радослав Димов и Окръжна прокуратура – Кюстендил Камелия Стефанова.

Отчита се увеличаване на наблюдаваните и новообразуваните преписки спрямо 2018 г., като 93,05% от тях са били решени в рамките на календарната година. Налице е нарастване на броя преписки, образувани след самосезиране и по материали от контролни органи. Като положителен факт е посочен и увеличен брой на бързите производства. Наред с това всички досъдебни производства са приключили в законов срок и не са налице просрочени такива. Повечето от тях са били завършени в срок до 8 месеца.

През 2019 г. прокурорите в Районна прокуратура – Дупница са внесли в съда 319 акта по 310 досъдебни производства срещу 343 лица. Най-голям брой дела са за общоопасни престъпления. Сред тях преобладават: управление на МПС след употреба на алкохол, следвани от престъпления против собствеността и такива против личността.

В рамките на изминалата годината по актове на Районна прокуратура – Дупница са били постановени 431 решения, от които 400 са осъдителни и санкционни.Това са 92,81% от решените през 2019 г. дела, като този показател е най-висок през последните години.Общият брой осъдени и санкционирани лица е 358.

След представянето на отчетния доклад за дейността през 2019 г. административният ръководител на Районна прокуратура – Дупница очерта и приоритетите за институцията през 2020 г. След тях са съблюдаване на правата на гражданите в процеса на правоприлагането, подобряване на качеството и срочността на разследването чрез оптимизиране на пряката прокурорска работа, усъвършенстване на екипния принцип на разследване.

Print Friendlycoded by nessus

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien