Ученичка от село Крайници спечели конкурс, заминава за Европарламента в Брюксел

Осмокласничката Йоана Стойчева от ОУ "Христо Ботев" в село Крайници е сред 20-те победители, които спечелиха ученическия конкурс за есе и мултимедийна презентация, организиран от евродепутата от ГЕРБ Мария Габриел. На тържествена церемония в Информационното бюро на Европейския парламент в София, евродепутатът Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, награди победителите в конкурса, който организира за ученици от цялата страна.

nagradi2Темата на тазгодишното издание на ученическия конкурс бе „Помощта на ЕС за развитие – моят поглед, моите идеи”, разделен в две възрастови категории –8-9 клас и 10–12 клас. Темата е в контекста на 2015 г., обявена за Европейска година на развитието. По регламент на конкурса, във всяка категория трябваше да бъдат връчени по пет първи и пет поощрителни награди. Мария Габриел изненада приятно участниците, като обяви по десет първи награди, които са посещение на… Европейския парламент в Брюксел. Залата пък не успя да събере всички желаещи да проследят награждаването, тъй като интересът бе изключително голям.

„Темата беше трудна, но основното е, че помощта на ЕС за развитие е инвестиция в бъдещето, инвестиция в по-мирен и сигурен свят.  Повечето от участниците са откроили образованието като приоритет на помощта за развитие. Радващото за мен е, че младите хора са разбрали, че по-доброто образование води до по-добра перспектива, до икономическо и социално развитие. Основното послание е, че ЕС трябва да продължи да помага на най-бедните и слабо развити страни, защото помагайки на тях, помагаме на самите себе си”, подчерта Мария Габриел.

Print Friendly

2 Коментари на Ученичка от село Крайници спечели конкурс, заминава за Европарламента в Брюксел

  1. ebati mangasarkata

  2. браво момиче!
    успех!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien