Ограничават конния туризъм на 7-те рилски езера за празника на дъновистите

Само до 5 коня на ден до края на юли и до 20 коня дневно за целия август разрешават от националния парк "Рила" в района на Седемте езера и лагера на дъновистите, казаха експерти пред kmeta.bg.

Маршрутът на движение на конските кервани за каране на багажа на Бялото братство е от хижа „Рилски езера” до хижа „Седемте езера” по съществуващата туристическа пътека. Тя стига директно до кухнята на самия лагер. "Не се допуска бивакуването на конете, използвани за обслужване на палатковия лагер, както и на лицата, извършващи дейността на територията на националния парк", пише в заповедта по изграждането и функционирането на дъновисткия лагер.

Засега няма постъпили заявления за извършване на конен туризъм по циркуса. На територията на парка са регламентирани общо 13 маршрута, попадащи в зона "интензивен туризъм" според плана за управление на национален парк „Рила”.

Както е било през други години, тарифата за каране на багаж с конска сила е 20 или 30 лева – според дължината на маршрута. Районът на Седемте рилски езера не е включен като място за провеждане на конен туризъм, тъй като е над 2000 м надморска височина.

За нарушителите са предвидени сериозни глоби. През 2015 г.за района на Седемте рилски езера има издадени 7 наказателни постановления, като 6 от тях са за нерегламентирано преминаване с МПС през забранена територия, а 1 – за организиране на планинско бягане, без дейността да е съгласувана с дирекцията на парка. Общият размер на глобите е 25 150 лева, каза от администрацията на парка "Рила".

Print Friendly

3 Коментари на Ограничават конния туризъм на 7-те рилски езера за празника на дъновистите

  1. куцо пиле // 22.07.2016 в 15:44 // Отговор

    На входа на националин парк рила трябва да бъде сложена посетителска такса.
    За да се ограничи тази секта, или се премести на друго място.

  2. Значи конете ги ограничаваме, а джиповете нека си въртят, нали бяха забранили джиповете, днес направиха поне 50 курса, по 15 лева сами си сметнете

  3. Горските спят за джиповете, природозащитниците и те

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien