Представят книга за историята на Дупница с уникални документи поместени в нея

Книгата на Никола Лазарков „Спомени отпреди и след освобождението“ ще бъде представена в Дупница на 7-ми септември /понеделник/ от 18:00 часа в Дом на техниката. Това е четвърто преработено и допълнено издание. В книгата са поместени интересни и любопитни исторически факти от историята на Дупница, придружени с уникални снимки от личните архиви на д-р Александър Лазарков и Орлин Тодоров.

4

Тази книга е интересна не само с това което е публикувано в нея, но и с цялата история на издирването на ръкописите и отпечатването им 85-години след смърта на автора. Дупничанинът Никола Лазарков през далечната 1924 година издава първата книжка „Спомени из робското минало на град Дупница“. Авторът е съвременник на повечето събития, които описва в книгата си. „Спомени“-те описват събития, хора и сгради от период, от които са запазени малко исторически документи. Книгата има допълнително издание още през 1925 година, като тя е допълвана още от Лазарков, но не излиза обновена, а той завещава ръкописите /781 страници/ на наследниците си. След смърта на Лазарков през 1930 година по негова воля ръкописите са депозирани за съхранение в Дупнишката популярна банка, заедно с 10 хиляди лева за отпечатване на третото допълнено издание на книгата„Спомени из робското минало на град Дупница“. Това трето издание по воля на авторът трябва да излезе най-рано 10-години след смърта му. През 1940 година книгата отново не вижда бял свят, поради ново 15-годишно отлагане. Ръкописите стоят в банката до 1947 година, като след това следите им се губят. След дълги години на издирване днес вече част от тези ръкописи са намерени. Самият Никола Лазарков е пожелал труда му да стане „обществено достояние“ и да може възможно най-много хора да прочетат книгата.

IMG_0401

През 2014 година най-сетне третото издание излиза от печат и е представено в Дупница от наследниците на автора и издателя на този труд Явор Тодоров. Но историята на „Спомени“-те не свършва с това, защото малко по-късно са открити и уникални документи от личния архив на Никола Лазарков, свързан с дейността му във ВМРО. Това кара издателите да подготвят и настоящата четвърта книга /630-страници/.

В нея за първи път се публикуват писма на Ванче Михайлов до Лазарков, писма на Гоце Делчев, Тодор Александров и Яне Сандански. Никола Лазарков е роден през 1858 година и умира през 1930 година, като той е първият историограф на Дупница. През 1899-1900 година той е бил и кмет на града. На представянето на книгата ще присъства и кметът на Дупница инж.Методи Чимев, с чието съдействие се издава книгата. За излизането й заслуга има и д-р Методи Янков.

2

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien