Какви професионални кадри да изкарват средните училища от есента ще бистрят в Дупница

Бизнесът в Дупница да ориентира нуждата от кадри в различните области, ще бъде основна тема на срещата, която организира следващата седмица кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев, информират от пресцентъра на администрацията. Тя ще се състои на 11 януари (четвъртък) от 15 часа в заседателната зала на Общински съвет.

Инж.Методи Чимев

Инж.Методи Чимев

Срещата е по повод изготвянето на държавния план-прием за средните училища в общината за идната учебна година. На срещата ще присъстват директорите на средните училища, представители на различните браншове от бизнеса в града, Бюро по труда-Дупница, РУО-Кн, Областна управа, представители на търговско промишлената палата в Дупница и други. "Трябва да се съобрази настоящето с пазара на труд. Няма логика да излизат кадри, които не могат да се реализират, защото в общината даденият отрасъл го няма или почти не е застъпен. Тогава нуждата кара тези млади хора да търсят прехрана и реализация в други градове или чужбина. Началният старт на завършване с професия след средното образование, обаче го няма в Дупница. Не е тайна за никого, че който и инвеститор да реши да инвестира в производствената например сфера, той прави проверка за наличие на такива кадри, които да бъдат наети веднага, а не да бъдат обучавани от А и Б. Това е идеята на срещата, за да се сверят часовниците и да бъдат сформирани такива паралелки след 7 клас, които ще дадат възможност на младите хора след това да намерят реализация в нашата община", коментира инж.Чимев.

Print Friendly

1 Коментар на Какви професионални кадри да изкарват средните училища от есента ще бистрят в Дупница

  1. Работодателите искат квалифицирани кадри но без стаж? Защо? Защото квалифицираните със стаж НЕ искат да им работят на минимална заплата и то при 12-14 часов работен ден + събота. Няма да намерят такива. Единствения вариант е да почват да плащат нормални заплати с осигуровки и нормално работно време.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien