Над 3000 дупничани са именяците в уикенда, ритуала с хвърлянето на кръста от „Наков мост“ започва от 9,30

Над 3 000 жители на община Дупница ще празнуват своите именни дни в следващите два дни.

На Йордановден утре, ще черпят 728 човека, носещи името Йордан и също толкова дами, с което бройката им става 1456, без различните вариации на тези имена.

Традиционното хвърляне на богоявленския кръст е също утре във водите на река Джерман при "Наков мост". Празненствата ще започнат още в 9,30 часа с участието на гайдари, фолклорни ансамбли от града, кукери… Малко преди 12 часа ще бъде и хвърлено разпятието във водите. Организатори на мероприятието са Община Дупница и "Патриоти Дупница". Младежите от организацията днес, почистиха района от растителност, за да бъде той напълно готов за обичая. Събраните средства ще бъдат предоставени за лечението на гимназистката в "Христо Ботев" Йоана Ковачева.
Преди това, в 11 часа, на паметника на Христо Ботев ще бъдат поднесени официално венци и цветя, за да бъде почетена рожденната дата на Революционера.
В неделя пък повод за празненство ще имат Ивановците. 1293-ма са носители на името Иван, 464 дами са кръстени Иванка, Ивана са 68, Йоан-38, Йоана-102, Ваня-114,
Ваньо-17…

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien