Представят сборник по случай 110 години от ТД „Рилски езера“ в Дупница

Сборникът "Дупнишка Рила", чийто съставител е Явор Тодоров ще бъде представен на връх рождения ден на ТД "Рилски езера" пред дупничани. Събитието е насрочено за 9 април от 17,30 часа в заседателната зала на Община Дупница. ТД "Рилски езера" е основано през 1909 година именно на 9 април.
"Идеята за този сборник се роди заради родовата памет и традициите в туристическото движение на нашето семейство. Поколенията ни са свързани над 100 години пряко с организираното туристическо движение в града. Член на нашия род Георги Сакелариев е например човекът, който е сподвижник на Додов и
Явор Тодоров

Явор Тодоров

Стойчо Стайков и прави прословутата Сакелариева пейка през 1921 година, която служи на хората изнасящи строителните материали на ръце при строежа на първата хижа в България. От 1923 година, друг мой роднина Драгомир Радков е в ръководството на Юношеското туристическо дружество, а впоследствие става и секретар.. От 1951 до 1957 година, моят баща Васил Гогев, който е начело на туристическата секция издейства сумата от 600 000 лева за изграждането на хижа "Скакавица". Самият аз съм член на туристическото дружество от 1963 година. Държа да подчертая, че това не е мой труд, а съм събрал разказите от хора, които има какво да кажат и са разказали. Имена като Никола Додов, Станислав Казаков, Иван Лабутов, Стефан Гавазов, Асен Меджидиев… това са преки участници в бурния туристически живот на дружеството. Сборникът е богато илюстриран и с уникални снимки, както и позабравени песни, които са се пели от туристите в годините назад, и които трябва да останат живи и за поколенията след нас", обясни идеята на труда си Тодоров.
Той разкри, че за първи път ще бъде отпечатан и един от ръкописите на Додов. "Използвам възможността да благодаря на Игумена на Рилски Манастир дядо Евлогий, че ми предостави за отпечатване този ръкопис. За моя радост, ние, съгражданите на Додов, можем да прочетем тези безценни бих казал слова", допълни Тодоров.
На представянето на сборника са поканени и наследници на емблематичните за дупнишкия туризъм личности Никола Додов, Станислав Казаков, Стойко Стайков и други.
 
Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien