НАЙ-НАКРАЯ! Започна рекултивацията на сметището над жк.Бистрица

Един от най-големите проблеми на Дупница и няколко села в региона от последните 20 години е на път да се реши до няколко месеца. Първа копка на рекултивацията на сметището в Дупница, в м. „Злево“ бе направена от кмета на общината инж.Методи Чимев. Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от ЕФРР и КФ на Европейския съюз, като общата му стойност е 5 059 839,72 лв.- 100 % безвъзмездна финансова помощ.
Основната дейност за реализацията на проекта включва техническата рекултивация на депото за битови отпадъци на територията на община Дупница, което ще намали замърсяването на околната среда и ще предотврати риска за здравето на населението. „Темата за сметището е на дневен ред от 10 години, а в последните 3 години, обекта не функционира. Тук са събирани отпадъци в продължение на 60-70 години. С този проект, мястото трябва да придобие нов вид, а най-важното е, че ще се спре със замърсяването на региона, както и със самозапалването“ коментира инж. Чимев.
Близо 80 дка трябва да бъдат рекултивирани в следващите 6 месеца. След техническата рекултивация, трябва да бъде извършена и биологична такава.

Print Friendly

1 Коментар на НАЙ-НАКРАЯ! Започна рекултивацията на сметището над жк.Бистрица

  1. Ако бяхте обяснили и какво е това рекултивация? Преди се говореше за депо за преработка тип…а от статията не се разбира какво ще правят с 5 милиона…

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien