Започва реконструкцията на парка „Николай Хайтов“ в гр. Сапарева баня по проект „Балнеологичният туризъм – бъдещето на здравето“

Цялостно обновяване на парк "Николай Хайтов", изграждане на съоръжение за достъп на хора с увреждания, санитарен възел за посетители, както и обособяване на футболно игрище и площадки за деца, са част от дейностите, предвидени в рамките на проекта "Балнеологичният туризъм – бъдещето на здравето". Проектът ще се реализира от община Сапарева баня съвместно със сръбската община Сокобаня в рамките на програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България – Сърбия 2014 – 2010 г. Основната стратегическа цел на Програмата е да стимулира балансирано и устойчиво развитие на граничния регион между България и Сърбия, интегриран в европейското пространство – постигнато чрез интелигентен икономически растеж, адаптация към промените в околната среда и подобряване на културата на обучение.

По проекта е предвидено и изграждане на осветление, озеленяване на парка "Николай Хайтов" с подходящи дървесни видове, както и поставяне на табели за популяризирането му.

Официалният старт на проекта бе даден на встъпителна пресконференция, в която взеха участие кметът на Община Сапарева баня Калин Гелeв, зам.-кметовете IMG_2462-1Славчо Коларски и Евелина Нешева, председателят на Общинския съвет Иван Куйов, както и екипът за управление на проекта от страна на Сапарева баня. На събитието присъстваха и представители на сръбската община Сокобаня: Владимир Милованович – зам.-кмет и екипът по проекта. На сръбския парк Banjica е предвидена рехабилитация на парковите алеи, изграждане на тартанова пътека за бягане и съоръжение за достъп на хора с увреждания, както и озеленяване.

Основната цел на проекта е да се повиши привлекателността на балнеологичните и СПА дестинации в България и Сърбия. Целевите групи са местни доставчици на туристически услуги, доставчици на здравни услуги и институции за постоперативно лечение, регионални и национални туристически организации. Конкретните ползватели на резултатите от изпълнението на проекта се предвижда да бъдат жителите на двата града, туристи и посетители, както и пациенти с невролгични, ортопедични, кардио и белодробни заболявания.

В рамките на изпълнението на проекта е предвидено да бъде разработена и Стратегия за съвместно развитие на двата курортни града – Сапарева баня и Сокобаня, която ще има за цел постигането на две основни цели – идентифициране на силните и слабите страни на туристическите града по отношение на услуги, настаняване, отдих и да определи целевите доставчици на здравни услуги в областта на ортопедичните, неврологичните, сърдечно-съдовите заболявания и т.н. от двете страни, на които да бъдат разпространени рекламните материали.

Крайният срок за приключване на дейностите е 14.12.2019 г., а стойността на проекта е 522 167,63 евро общо за двете общини.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien