Зам.кмет на Дупница: Общината вече плаща 3-а вноска за ремонта на Транспортна болница

Община Дупница е платила три вноски за погасяване на сумите по ЕСКО-договорът за въвеждане на енергоспестяващи мерки в сградата на Транспортна болница. Това обяви на пресконференция днес зам.кметът по икономическите дейности Олга Китанова. "Всяка една вноска за първите 12 месеца е 8521 лева, като първите три сме ги платили от парите на данъкоплатците, защото болницата не ги погасява. След изтичане на тези 12 месеца, ще бъде направено засичането на икономиите, които се правят", обясни още тя. Срокът на ЕСКО-договорът е 60 месеца, а общата стойност е 511 279 лв с ДДС.

Китанова изрази опасения, че същата ситуация може да се повтори и с кредита от 500 000 лева, който бе изтеглен за погасяване просрочията на болницата. "Първата година е гратисен период и се плаща само 1800 лева на месец, а след това месечната сума е от порядъка на около 5 500 лева месечно. Като гарант по кредита, ако болницата не започне да плаща, ще ги плаща Община Дупница. Мен ме притеснява обаче друго – набелязаните оздравителни мерки не се изпълняват. Една от мерките е да се сключи договор с алтернативен доставчик на ел.енергия, което ще намали драстично разходът. На мой въпрос, кой се занимава и докъде са стигнали с процедурата, се оказа, че нямат идея. Списъчният състав по щат към месец март е 244, а през месец май е 257 служители и 70 граждански договори. Опасявам се, че до края на годината не биха се справили със задачата да не трупат повече задължения", коментира още Китанова. Тя потвърди, че болничното ръководство е върнало заемът от 100 000 лева, който Общината бе отпуснал, за да бъдат изплатени заплатите на служителите, и че 411 хиляди лева са преведени към кредитори. "Община Дупница не е запорирала и няма да запорира сметките на болницата, както бе тиражирано и от общински съветници. МБАЛ има задължения от 2014 година, но миналата седмица бе направено вече плащане", уточни Китанова.

Зам.кметът Красимир Георгиев пък допълни, че от ръководството на болницата са изпратили писмо до Прокуратурата и омбудсмана във връзка с проверка дейността на фирмата извършила строително-ремонтните дейности по въвеждане на енергоспестяващите мерки. "За мен юристите на болницата, не знам кои са те, но проявяват абсолютно безхаберие и некомпетентност, с което подвеждат болничното ръководство", заяви той. "Наистина е хубаво прокуратурата да се самосезира и да направи проверка за всичко през последните години, за да се види реалната ситуация", заключи Китанова.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien