ZaDupnitsa.com инициира кампания за почистване на старите гробища в Дупница

Уважаеми съграждани,
Целият екип на zadupnitsa.com, както може би и голяма част от читателите, сме потресени от състоянието, в което се намират старите гробища в Дупница, находящи се в близост до черквата „Св. Никола”. Водени от идеята, че това занемаряване е недопустимо и е равносилно на поругаване паметта на видни и знакови личности от миналото на Дупница, призоваваме всички граждани, имащи отношение към проблема, да се присъединят към екипа ни в неделя /9 октомври/ от 10.30 ч. за началото на почистването на стария гробищен парк.
Ние като организатори се ангажираме да осигурим чували за смет и транспорт, с който ще бъдат извозени отпадъците. Тъй като за сега не можем да осигурим инструменти за премахване на растителността, молим всеки отзовал се на призива, да има това предвид и по възможност да си донесе такъв.
Разчитаме на будната съвест и активната гражданска позиция на читателя и очакваме вашата подкрепа.

В старото гробище на Дупница са погребани много именити дупничани и почетни граждани, допринесли за развитието на науката, културата и историята. Между тях е революционерът Георги Измерлиев – Македончето, чийто баща-Димитър Измерлиев, след Освобождението /1878 г./, донася костите на Апостола от Горна Оряховица и ги погребва. В старото гробище лежат костите на генерал-майор Иван Радойнов -командващ VII-ма пехотна Рилска дивизия, изпратен с почести. За съжаление, и в двата гроба, невежеството на отговорните, след години, позволява в същите гробове да бъдат погребани и други хора. Това на практика се нарича Светотатство. В старото гробище са гробовете на видния духовен и читалищен деец св. Еню Маников и на дееца на туристическото дружество д-р Иван Лобутов. Там се намира и гробът на Янаки Бисеров- основател на Дупнишкото читалище/1858/, на Димитър Радев, който е спасил Самарското знаме, на убитите oт Народния съд и на още много заслужи дейци и общественици на гр. Дупница преди и след освобождението. Непосредствено до старото гробище се намира и църквата "Св. Никола”, за която има сведения (от надписа над входа на старата църква), че първоначално е изградена през 1608 г. от йеромонах Георги. В тази черква е гробът на последния български архиерей на Самоковска епархия – Ефрем Митрополит Самоковски. 

181317161415131211109876

421

Print Friendly

3 Коментари на ZaDupnitsa.com инициира кампания за почистване на старите гробища в Дупница

  1. Иван Геортиев // 03.10.2016 в 23:37 // Отговор

    Браво за инициативата. Всеки дупничанин трябва да се включи, за да почетем паметта на тези славни хора!

  2. къде се намират тези стари гробища ?

  3. Поклон пред паметта на тези хора,но питам защо ви вълнуват само гробните места на известните дупничани? Много от положените там дупничани може би нямат наследници и няма кой да им почисти гроба.Пред Бога всички сме равни.Там няма по-известни и неизвестни,така пише по книгите поне.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien