Забуксува проектът за депото край Джерман. Съветник изригна: Европа ни дава пари, за да не си изхвърляме лайната ей така

3 гласа не достигнаха, за да бъде взето решение за преотреждане на имоти, върху които да бъде разположен центъра за преработка на неопасни отпадъци в землището на село Джерман. 19 от присъстващите гласуваха За, но по правилник, бяха необходими 2/3 от общо 33 и на практика се забави с поне месец. "До края на тази година ще работи сметището над жк. Бистрица, след което то ще бъде затворено. Глобите след това са огромни, както за България, така и респективно за нас в община Дупница. Не бих искал да се наема да отговоря какви пари ще се събират от жителите. Над 1 млрд. ще бъде санкцията за България, защото не е изградила в Дупница и на още 2 места такива центрове. През месец март, тогавашния служебен министър ни изпрати писмо, че трябва да бъдат предприети мерки незабавно. Сметището над жк.Бистрица трови хората, докато новото депо е съобразено с всички екологични изисквания и напълно безвредно. Можете да ги видите и знаете как функционират в другите общини", заяви зам.кметът по европроектите Красимир Георгиев. "Ние тук в Общински съвет постоянно ни втълпявате, че няма време, че сме на ръба на срокове", коментира Станислав Павлов. "5 години се точи тази сага, г-н Павлов. Това ли е, че няма време. Аз го казах и на кмета на Джерман и на жителите на селото, че докато не приключат всички дела на всички инстанции и отпадне и последната въпросителна за някаква опасност за здравето и земите на хората, няма да предприемам нищо. Доказа се, че няма такава опасност. Нашата такса битов отпадък е една от най-ниските в страната и незнам това за хвалба ли е, не е ли", отговори му инж.Чимев. Отново на микрофона най-колоритният общински съветник Костадин Костадинов взриви всички в залата. "Вината е на всички ни. Аз също поемам моята. Подкрепял съм и подкрепям всички демократични възможности за протест, но стига с тези партии и политика. Ще ви дам един пример. Има къщи, които нямат тоалетни, а ходят в джунглата, в горичката, в реката по нужда, за да замърсяват. И някой вижда това и казва: "Ето ти пари да си построиш тоалетна". Защо давам този пример?! Защото в очите на Европа знаете ли как изглежда Дупница? Лайната ги събираме ей тука, а не искаме да вземем парите им, за да си построим модерна тоалетна. Това е истината. А не да водим Корнелия Нинова в Джерман на протестите и да викате гласувайте за нас. Ето така намесвате политиката. Защото не друг, а вашият министър е подписал това писмо, което преди малко изчете зам.кметът Георгиев. Ама така както сме свикнали само да получаваме, трябва да свикнем, че ще плащаме сега и сериозни санкции", продължи с нападките си Костадинов.

В крайна сметка, докладната не събра достатъчно гласове и тепърва ще се решава как ще се процедира оттук насетне.

Print Friendly

5 Коментари на Забуксува проектът за депото край Джерман. Съветник изригна: Европа ни дава пари, за да не си изхвърляме лайната ей така

 1. Никога не съм го харесвал Коце ама в случая е прав

 2. Не на лайнарите! // 23.06.2017 в 14:05 // Отговор

  Хората в Джерман не ви искат лайната, а вас много повече- сетете се защо! Затова си направете лайнарници у вас и си вземете европейските пари за свещи!

 3. А на джерманци лайнарниците дали да не им ги оставим да им смърдят тогава под носа, защо ние в ж.к. Бистрица трябва да търпим цялата смрад и когато се запали сметището децата ни да дишат и техните боклуци. Айде да не си отварям устата, че нас в тоя комплекс питал ли ни е дали искаме или не да дишаме ежедневно тая смрад а? Така че за джерманци изобщо не ние грижа. Господин Чимев няма да се разберете с неуки прости хора които незнаят и не са виждали истинско депо. Дано проекта се реализира за да не страда цялата община и да можеме да дишаме и ние най после нормално. Ние сме с Вас.

 4. Наблюдател // 26.06.2017 в 8:13 // Отговор

  Недоволна и “ много грамотна“ , от кое село си се заселила в ЖК “ Бистрица “ или родителите ти са се заселили там , не те знам , но когато си дошла там сметището е съществувало , така че не слагай проблемите под общ знаменател ! Прави са джерманци да се бунтуват срещу насила наложено им сметище !

 5. В село Джерман не са ги учили как работят тия депа, някой смешник им проми мозъка, че ще им цапа въздуха, плати някой лев на клоуните на селото да го ореват и тия се хванаха на въдицата, просто някой не иска тия пари да се усвоят и да се направи нормално депо, докато може да изкарва пара на гърба на сегашното.
  Може да прочетат в Самоков как работи депото и да се повозят един ден да видят как „бълва боклуци“ и колко е чисто и там обаче им промиха мозъците и хората не го искаха пък сега даже не го забелязват, че го има…

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien