В Сапарева баня набират средства за монумент на Апостола в центъра на града

В Сапарева баня стартира кампания за набиране на средства, с които да бъде изграден паметник на Апостола на свободата. Инициатори са сдружение "Светлина – 2015" и кметът на Община Сапарева баня Калин Гелев, информират от пресцентъра на курортната община.

gelev-За изграждането на паметника са необходими между 15 000-17 000 лв., към момента са събрани около 2 000 лв. Първите дарители, които се включиха и подкрепиха начинанието, бяха Фенклубът на Левски в София, всички общински съветници, както и служителите от Общинска администрация. Монументът ще бъде поставен на площада, пред сградата на Община Сапарева баня. Идеята е първата копка да се състои на един от най-големите национални празници – 3 март. Автори на проекта ще бъдат синовете на Николай Хайтов – арх. Здравец Хайтов и скулпторът Александър Хайтов. "Надяваме се да споделите нашето убеждение, че начинанието е от голямо обществено значение във време на дефицит на ценности и културни интереси. В Сапарева баня няма издигнат подходящ паметник, където да отбелязваме националните ни празници и да почитаме героите, участвали в Освободителните войни. Разчитаме на Вашата подкрепа и будна гражданска съвест", казаха от Инициативния комитет към сдружение "Светлина – 2015".

Председател на сдружението е Георги Петров, а част от Инициативния комитет са: народният представител Кирил Калфин, кметът на община Сапарева баня Калин Гелев, председателят на ОбС Иван Куйов, общинските съветници Христо Милтенов, Николай Мертекчийски и Любен Кръстев. Инициативата подкрепиха още: зам.-кметовете Евелина Нешева и Славчо Коларски, арх. Здравец Хайтов, Александър Хайтов, журналистът Любомир Коларов, Любка Маргина, Марта Копанарска и Димитринка Ангелкова.

От Инициативния комитет посочват, че в кампанията могат да се включат като дарители граждани и фирми. За набирането на средства е разкрита специална сметка, на която всеки може да направи дарение: BG12UNCR-70001522384784-PC. За целта ще бъдат поставени и кутии за дарения в институциите и в по-големите търговски обекти в община Сапарева баня.

Print Friendly

1 Коментар на В Сапарева баня набират средства за монумент на Апостола в центъра на града

  1. Само да не сложи този Хайтов светещи очи, че вече ….

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien