Танзаниец отива в затвора за покупка на рокля от Дупница с фалшиво евро

Със съдебна присъда танзанийският гражданин, е бил признат за виновен за извършено от него престъпление – закупил рокля в Дупница с фалшива банкнота евро, съобщиха от прокуратурата.

На чужденеца е било повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура-Кюстендил за използване на неистински парични знаци при пазаруване в търговски обект. Шестдесет и три годишният от 1980 г. пребивава в България, тук завършил висшето си образование.

Мъжът не работи, като в изпълнение на заповед на директора на дирекция „Миграция“ на МВР е задължен да се явява веднъж седмично в териториалната структура на МВР по местопребиваване, с оглед наложената му принудителна административна мярка.

Той е многократно осъждан от различни съдилища в България, основно за престъпления – прокарване в обращение на подправени парични знаци и въвеждане в заблуждение с цел имотна облага.

На 15 март 2019 г. подсъдимият е бил освободен от Софийски централен затвор предсрочно. Въпреки това мъжът продължил да се занимава с престъпна дейност, като се снабдил с банкнота с номинал 100 евро, която била неистинска.

На 17 октомаври 2019 г., той пристигнал в Дупница, като решил да прокара в обращение неистинската банкнота. Чрез „закупуване“ с нея на стока от търговски обект, той целял да се облагодетелства от полученото ресто в левове.

Около 18:00 часа подсъдимият влязъл в помещение, обособено като шивашко ателие, и започнал да говори на английски език,макар че много добре владеел български. Показал на продавачката една от роклите, изложена на манекен пред ателието и проявил интерес към размера.

Жената се притеснила от факта, че не говори английски език и затова му показала етикета. Той дал знак, че ще купи въпросната рокля, която била на стойност 32 лева и й подал банкнотата от 100 евро.

Тя не се усъмнила в нейната редовност, пресметнала левовата равностойност на чуждата валута и върнала на клиента ресто от 163 лева. След като му бил издаден касов бон за закупената стока, той напуснал обекта.

Жената веднага отишла в обменно бюро, където са й заявили, че въпросната еврова банкнотата е неистинска. Веднага бил подаден сигнал в полицията. Половин час по-късно чужденецът бил установен на Автогара в Дупница, а впоследствие задържан.

От протокол за извършена техническа експертиза е видно, че изследваната банкнота е неистинска. Същата е отпечатана върху хартия, която се различава по плътност и морфологични белези от хартията на оригиналните банкноти, емисия на Европейската централна банка. В Националния център за анализ на БНБ са регистрирани и други банкноти от същия тип, прокарани в паричното обращение. Такива са регистрирани и в други държави в Европа.

Поредното за подсъдимия наказателно производство е приключило при условията на съкратено съдебно следствие.За извършените от него престъпления съдът му е определил общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от четири години при първоначален „строг“ режим на изтърпяване.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien