Прокуратурата в Дупница подхвана нарушители на извънредните мерки

Под ръководството на Районна прокуратура – Дупница се води разследване по образувани досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

В един от случаите на 22.03.2020 г., в гр. Дупница, лице, поставено четири дни по-рано под задължителната карантина с предписание на РЗИ гр. Кюстендил, нарушило мерки, издадени против разпространението или появяването на заразната болест по хората. В усложнената епидемична обстановка на територията на страната, вместо да пребивава на посочения адрес в ж.к. „Бистрица“ в града, гражданинът не изпълнил задължението да не напуска дома си.

Другото досъдебно производство се води за това, че около 13 ч. вчера, 25.03.2020 г., на ул. „Димитър Благоев“, в близост до входа на Многопрофилна болница за активно лечение в гр. Бобов дол, били нарушени противоепидемичните мерки, въведени по време на пандемия и извънредно положение. В заведение за бързо обслужване, управлявано от търговско дружество, се извършвала продажба на стоки и напитки до витрината в самото помещение, а не през гише.
За тези престъпления Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ до пет години и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

Във всички случаи на констатирани нарушения на карантинните мерки, въведени срещу разпостранението на коронавирусната инфекция и заразна болест по хората Covid-19, спрямо извършителите ще се прилагат разпоредбите на НК и НПК за търсене на наказателна отговорност.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien