ПОТРЕС! Заради починал 35-годишен мъж, започва наказателно производство срещу двете дупнишки болници. Ето защо

Несериозното отношение коства живота на този човек.

В частната болница в Дупница правоспособен лекар не е преглеждал починалия през нощта на 24 срещу 25 август в общинската болница в града Васил Галчов. „Дежурният административен регистратор е извършил здравна дейност без нужната здравна квалификация“, се казва в отговор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ относно питане на омбусмана на Република България, Министерство на здравеопазването и близки на 35-годишния мъж, който почина от инфаркт след разкарване от болница в болница в Дупница. За потресаващата история, разказва в-к "Струма" в днешния си брой:

Почернената майка търси справедливост за смъртта на сина си.

Почернената майка търси справедливост за смъртта на сина си.

„В хода на проведени разговори с дежурния персонал в спешен кабинет в МБАЛ „Св. Иван Рилски-2003“ /б.р. частната болница/ се установи, че медицинският преглед на В. Галчов не е извършен от правоспособен лекар. Дежурният административен регистратор е извършил здравна дейност без нужната здравна квалификация, за което сме сезирали РЗИ – Кюстендил да потърси да извърши проверка за компетентността  на регистратора. При данни за остър коронарен синдром и опасното състояние пациентът е трябвало да бъде хоспитализиран в МБАЛ „Св. Иван Рилски-2003″ /частната болница/ в Дупница“, се казва в писмото, подписано от проф. д-р Златица Петрова, ДМН, изпълнителен директор на агенция „Медицински одит“.

„Екипът на Спешна помощ е транспортирал В. Галчов в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ /общинската болница/. Той е приет във второ вътрешно отделение в 01:35 часа на 25 август с отразена история на заболяване, предварителна диагноза „инфаркт на миокарда“. Въпреки диагнозата и състоянието на пациента той не е настанен в интензивен сектор. Проведени са необходимите изследвания и е назначена терапия. В 02:30 часа състоянието му рязко се влошава и въпреки провеждането на кардио-пулмонална ресусцитация в 02:48 часа той умира. При извършена проверка в двете болници в Дупница за смъртта на В. Галчов са  установени нарушения на Закона за лечебните заведения, за които ще бъде образувано административнонаказателно производство съгласно правомощията на  ИА „Медицински одит“, се казва още в писмото.

Вестник „Струма“ припомня, че 35-годишният В. Галчов от Дупница беше покосен от инфаркт през август месец. Той беше разкарван с линейка на Спешен център между двете болници в града и умря час след като беше приет в общинската. Тогава пред репортер на вестник „Струма“ майка му Ваня Василева-Стоянова заяви: „Синът ми почина на 24 срещу 25 август в общинската болница в Дупница. През деня беше в село Яхиново. Работиха с брат му в двора. Вечерта се прибрал вкъщи при семейството си в Дупница и му станало лошо, припаднал в банята. Съпругата му повикала екип на Спешен център. Линейката е пристигнала за минути и синът ми е транспортиран до Спешния център, където му е направена кардиограма и дежурната лекарка се усъмнила, че е получил инфаркт. Сигналът на тел. 112 е подаден в 00,45 ч. В 1,05 часа синът ми е бил закаран в частната болница в Дупница. В спешния портал дежурна е била лекарка сръбкиня, която след като прегледала кардиограмата, заявила, че на сина ми му няма нищо, а и не може да се занимава с него, тъй като майка й била болна, била разстроена и отказала да го

Костадин Костадинов

Костадин Костадинов

хоспитализира. Тогава дежурната лекарка от Спешен център с линейката закарала сина ми в общинската болница, за да го спаси. Синът ми е приет във вътрешно отделение в 1,35 ч. през нощта, починал е в 2,48 ч. Тези данни са от листа в Спешен център. Ходих да искам документите, но старшата сестра ми отказа с мотива, че данни за пациентите се дават само след молба от прокуратура, полиция или адвокат, и не ми ги даде. Няма да си върна сина, но искам да разглася за случая с него, за да не умират други хора заради немарливи лекари.

Ще търся справедливост за сина ми. Ходих при управителя на частната болница д-р Е. Лефтеров да го попитам знае ли какво е станало в злополучната нощ, защо лекарката не е обърнала внимание на сина ми. Той ми заяви, че те не са виновни, да ходя в общинската болница. Казах му, че ще се обърна към медиите, а той ми отвърна ехидно, че не го вълнува на кого ще се оплаквам. Не зная той има ли деца, ако има, не му пожелавам да изпита моята болка по загубата на сина ми“, разказа, ридаейки от скръб, почернената майка.

Тогава репортер на вестник „Струма“ отиде в спешния портал в частната болница в Дупница. Дежурна беше лекарката Весна Стойковска, която е била дежурна и в нощта на смъртта на Васил Галчов. Тя веднага беше извикана по телефона от д-р Е. Лефтеров, за да не даде информация по трагичния случай.

Доц.Недин

Доц.Недин

Репортер на вестник „Струма“ потърси за коментар финансовия директор на частната болница в Дупница Костадин Костадинов. Ето какво заяви той по повод изнесеното в одитния доклад: „Преглед на починалия пациент в болницата не е извършен. Той не е записан в журнала на спешния кабинет. Регистраторката може да е взела кардиограмата и да я е сложила на бюрото, за да я види дежурният лекар. Пациентът не е пожелал да остане за лечение в болницата“, категоричен е К. Костадинов.

Управителят на общинската болница в Дупница доц. Д. Недин заяви за случая със смъртта на В. Галчов и одитния доклад: „Всички лекари в отделението са били ангажирани с това да стабилизират пациента и после да бъде регистриран по системата за пръстовия отпечатък, която действаше тогава. Колегите са направили всичко възможно да спасят живота на младия мъж. Ако ни наложат глоба от Агенция „Медицински одит”, ще я обжалвам“, заяви доц. Д. Недин.

Print Friendly

2 Коментари на ПОТРЕС! Заради починал 35-годишен мъж, започва наказателно производство срещу двете дупнишки болници. Ето защо

  1. да не се чудат после оти ги бият

  2. Да не му се налага на човек да ходи по Дупнишките болници, положението е трагично. Знам го от личен опит,да не говоря за детето.В Лефтеровата болница съм водил два пъти детето в спешното през ноща а те и двата пъти ни препращат във бившата ВМА в спешното защото нямат елементарни медикаменти.Мазало са,направо са за затваряне.Така или иначе ходиме в София да ни лекуват.Първо лекарите са некомпетентни,никога не изпъляват съвестно служебните си задължения и второ няколко пъти попадам на пияни лекари.ПОЛОЖЕНИЕТО Е КАТАСТРОФАЛНО

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien