По пощ@т@: SOS ЗА ДЕЦАТА ОТ SOS-ДРЕН!!!

На вашето внимание предоставяме едно читателско писмо, изпратено на редакционната ни поща za_dupnitsa@abv.bg от наша читателка. Екипът ни остана втрещен от подготвяното и ще потърси отговори, където трябва и от когото трябва. Публикуваме го без редакторска намеса.

Да започна с неоспоримите факти. От с. Дрен съм, там съм проходила, там съм се образовала, там съм създала десетки приятелства, които са устояли на време, разстояние, промени и каквото там се сетите, свързано с битието на съвременния човек. Като истински дренчанин, или както ние казваме "дренец", няма как да остана безразлична към това, което се случва с SOS Детско селище Дрен. От месец, че и повече в общественото пространство непрекъснато се появява информация за преместването на децата от селището в апартаменти в София и Перник, защото така било по-изгодно, защото така децата щели да се социализират по-успешно, защото достъпът до образование и здравни грижи бил по-добър, защото, защото, защото ….

Daikin_Dren SOS village_hiresКогато започна всичко, а именно изграждането на това райско кътче в родното ми село, Дрен прие идеята и след това децата с отворени обятия. Днес местните се опитват да защитят приятелите си, между които най-големите са децата. Защото ръководството на селището на местно ниво, както и ръководството на организацията SOS Детски селища България имат нещо друго наум – преместване на децата и използване на терена и изградената база "за стопански цели". Господата мислели единствено за добруването на настоящите малки обитатели на селището, а и не достигали парите за издръжката на цялото селище, въобще нещата хич не вървели на добре. Същевременно същите тези господа нито веднъж не поеха инициативата да се срещнат с местните хора, да изложат проблемите си, да поискат помощ за решаването им. Не! Просто ей така, ни в клин, ни в ръкав уведомиха обществеността в Дрен за намеренията си, разбира се, след като планът за преместването е вече изпратен в централата в Австрия.sos-

Ако се направи и една проста сметка за това колко струва издръжката на живеещите в момента в селището 60 деца и колко би струвала, ако тези деца бъдат преместени в апартаменти в близките областни центрове, не зная накъде ще наклонят везните, а и винаги има вариант за оптимизиране на разходите чрез въвеждане на съвременни технологии за пестене на енергия, вода и т.н.

Но животът не е само финанси. Децата щели да имат по-добри възможности извън селото. Интересно защо психолози и педагози, които бяха потърсени за консултация не споделят това мнение. Така или иначе завършвайки основното си образование в местното училище всяко дете от Детското селище поема по своя път в образователната ни система именно в големите градове. Въпреки съществуването до скоро на средно училище в Дрен, нито едно дете от селището не е завършило там средното си образование. А какво е мнението на психолозите – вероятно каквото би се формирало в съзнанието и на повечето логично и здраво мислещи хора. Децата, които живеят в селището са изоставени от биологичните си родители. Повечето от тях пристигат в селището в недобро психическо, че дори и физическо състояние, но и в повечето случаи хората, които започват да полагат грижи за тях – майката, персоналът в селището, педагогическият състав в местните детска градина и училище, успяват да доведат всичко до успешен край. В случая тази защитена среда която се формира е повече в полза отколкото във вреда на децата, които животът е ощетил още от раждането им. Дали това, което крие големият град е по-доброто и по-малко опасното и биха ли получили компетентна, навременна и индивидуална грижа в големия град, грижа, по-добра от тази която получават в Дрен? Едва ли!

В паралелки от 25 и нагоре ученици, да не говорим за детските градини, персоналът не може да отдели толкова внимание на едно дете, каквото то може да получи в по-малък като брой клас и с учител, който може да отдели повече внимание и по-лесно да достигне до проблемите и решаването им.

sos-2Всичко до тук – като елементи на спора. Едно обаче само ме учудва. Защо никой не се потруди да попита децата, да попита жените, които се грижат за тези деца и които те наричат "мамо" както мислят те по въпроса с преместването? Или е по-изгодно това да не се прави, защото отговорът ще е ясен. Пресметнете само – в един апартамент може да живеят примерно 5 деца с приемната си майка. Те са на различна възраст, а тя се грижи сама за тях. Кое да направи първо – да заведе най-малките на детска градина, по-големите на училище, да обърне внимание на всяко дете подобаващо? Защото в София не може да пусне детето само на училище, не може да го остави и само да се прибере. А дали така стоят нещата сега, в Дрен? 

Кметът на Община Радомир – г-н Пламен Алексиев се ангажира да осигури денонощно присъствие на медицинско лице в селото, както и да съдейства за модернизиране на материалната база на местния здравен пункт, който и в момента е на доста по-прилично ниво от много центрове в столицата, защото това също е изтъквано като аргумент за преместването. Тук е и въпросът – биха ли получили децата по-добър личен лекар в София и в Перник. Тук аз ви казвам, при това на база личен опит – НЕ!

Много са посоките на мислене по проблема, но решаването му не е невъзможно. Жалкото е, че има хора, които си позволяват игра със съдбата на деца. Защото интересно ми е каква е идеята на господата от ръководството на селището за развитие на стопанска дейност, има ли право организацията да се занимава с такава, колко добре са информирани и как точно са разбрали всичко хората от централа на организацията в Австрия и защо тези от родната централа упорито мълчат за някои неща, и налагат цензура на пряко заинтересованите от всичко случващо се. Надявам се само Община Радомир да задържи позицията си, обявена и в нарочна декларация, че промени в договорните отношения касаещи терена, върху който е построено селището няма да има.

И малко финално, поне засега – нека помислим първо за децата, а след това за всичко останало, защото децата са най-ценният актив, който притежава едно общество и негова най-голяма отговорност!

Хора, помогнете! Нека спасим децата на Дрен.

Екипът на zadupnitsa.com също приканва отговорните фактори да преосмислят решенията и позицията си.

Print Friendly

3 Коментари на По пощ@т@: SOS ЗА ДЕЦАТА ОТ SOS-ДРЕН!!!

  1. Анонимен // 06.06.2014 в 9:23 // Отговор

    Защо не си размърда задника някоя отговорна институция, а само дсе крият като мишки. и си гледат заплатките, а децата го отнасят

  2. Snezhanka Yordanova // 06.06.2014 в 11:19 // Отговор

    Отново всичко по нашенски т.е.по български.Щом са харесали другарите местото,няма значение кой ще пострада… Докога,докога?С какво ще помогнем като изразим мнението си?…

  3. Щом на някой от управляващите мястото с базата се е харесало за лични цели и изгода, едва ли може нещо да се направи. Кой ти мисли за децата. Никой. Толкова труд се хвърли за да се създаде и изгради това селище. Срам и позор ще бъде ако това нещо не се използва по предназначението си. През последните години започнах да се усещам повече“Българка“. Ама как се гордея, нямам думи. Политиците унищожават всичко до което се докоснат. Смазаха ни! Смазаха самочувствието ни, смазаха мъжете ни, децата ни,природа,морал и ценности. Всичко.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien