Откриха изчезналата туристка в Рила след 12-часова акция, оказа се криминална журналистка

Спасителната акция по издирването на загубила се туристка в Рила приключи тази сутрин около 5,00 часа. 20 спасители от отрядите в Дупница и Благоевград бяха вдигнати по сигнал около 17,30 часа вчера, за да окажат помощ на рускиня. Акцията бе много тежка, тъй като единствената информация бе, че е тръгнала от Седемте езера към Рилски манастир, а участъкът е много стръмен, голям е като терен и освен това е в тъмните часове на денонощието. "Не беше успяла да подаде координати. Единствената насока бе, че се намира в стръмен улей с вода. От Дупница поехме 11 спасители, колегите от Благоевград също бяха 8-9 човека и заради огромната площ, имаха сформирана втора група, която ако се наложеше да тръгне също да помага", разказа един от спасителите-доброволци от Дупнишката планинска спасителна служба.

Изгубената журналистка Рита и част от планинските спасители от Дупница и Благоевград. Снимка: ПСС-Благоевград

Изгубената журналистка Рита и част от планинските спасители от Дупница и Благоевград. Снимка: ПСС-Благоевград

Изгубената туристка е открита малко преди полунощ под Додов връх, край един от притоците на река Друшлявица. Жената е на 28 години, от Москва, работи като криминален журналист в една от най-големите информационни агенции в Русия. "Тръгнала е от Седемте езера към Рилски манастир. Беше много леко облечена, с летни дрехи и маратонки. Изгубила е пътя, влязла е в този много опасен терен, където през годините са регистрирани най-много смъртни случаи и тежки травми. Наклонът достига до 70 градуса. Един от най-опасните и много сериозни терени в Рила. Издирването беше затруднено, защото и климатичните условия не бяха никак добри – дъжд, вятър, мъгла, прехвърчаха и снежинки. Със светлинен сигнал чрез телефона си, успя да подаде сигнал и колегите Борислав Ранков и Иван Тушев достигнаха до нея. На няколко пъти губехме и ние контакт по между си, но в крайна сметка всичко приключи успешно. На място й се оказа необходимата помощ, защото беше премръзнала и после поехме по обратния път към Дупница", разказаха спасителите.

Дупнишките спасители в акцията са Божидар Джокин, Емил Павлов, Борислав Ранков, Иван Тушев, Кирил Грозданов, Станислав Попов-Тачи, Валери Борисов, Стойчо Джиков, Мартин Джокин, Ивелин Гусийски и Георги Илков-Темето. Както е известно, с изключение на Божидар Джокин, който е единствен щатен служител на ПСС към БЧК, всички останали са доброволци, които от тази сутрин са на работните си места.

За пореден излезе на преден план острата нужда от база на ПСС в района на Седемте езера. Акцията и вчера започна с 2 часа закъснение, тъй като отрядът няма дежурни екипи на място и се сформира от Дупница. Правителството отпусна преди 3 години необходимите средства на НП "Рила"-Благоевград за изграждането на базата, но несериозното, граничещо с престъпно отношение на ръководството на Парка към изграждането на базата, продължава да застрашава живота на бедстващите туристи.

Print Friendly

1 Коментар на Откриха изчезналата туристка в Рила след 12-часова акция, оказа се криминална журналистка

  1. Опитни и самоотвержени алпинисти! Браво!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien