Методи Чимев: Не бих искал да съм на мястото на Александър Методиев, ако бъде на делото за „Тюрмето“

Темата за разпределението на мандатите от 10-и избирателен район продължава да вълнува хората от областта. На дневен ред изскача обаче и предстоящото на 28 октомври дело за претенциите на Мюфтийството към стотици обекти и терени в България, сред които е и Тюрмето в Дупница. На тази дата, на пл. "Свобода" отново ще има мирен протест срещу тези претенции. Кметът на Дупница инж. Методи Чимев говори по двете теми в интервю за Агенция "Фокус".

– Инж. Чимев, защо не желаете представителят на ДПС за Кюстендилския регион – Александър Методиев, да влезе в 43-тото Народно събрание?
Ако сте погледнали изборните резултати на 10-ти Кюстендилски МИР, там ще видите колко гласа има въпросната партия, чийто представител е Александър Методиев – 1,4%. Гласовете на Община Дупница са 240. С тази бройка ние дори общински съветник не избираме и с такава ниска избирателна активност за ДПС е не несериозно, а направо престъпно да имаме народен представител от региона. Имаме не подмяна, а буквално пренебрегване на вота на населението на община Дупница и на област Кюстендил.
– Какъв беше резултатът от протестите, които провеждахте в града?
Протестите бяха един израз на гражданско недоволство. Надеждата ни е партия ДПС да отзове Методиев като народен представител. Това е като близка цел, а като по-далечна – промяна в избирателния закон. Предполагам е ясно, че гласовете, които бяха прелети от гласуващи извън България доведоха до такъв резултат. Имаме и още едно предложение – гласовете на нашите сънародници извън България да бъдат обособени в един отделен избирателен район.
– Какво казват гражданите на Дупница за този избор?
Гражданите на Дупница казаха категорично: „Не на подмяна на нашия вот”. С една подобна ситуация бъдете сигурни, че на следващи избори тази избирателна активност няма да я има, ако по този начин работи избирателният закон.
– Имате ли притеснения, че изборът на ДПС ще изложи на риск галерия „Джамията” като общинска собственост?
Това е една болна тема, с която много трябва да се внимава. На 28 октомври е делото за претенциите на Главното мюфтийство спрямо джамията в града. Аз съм казал отдавна и това не е само мое мнение – тя е културен паметник. Тюрмето е категорична собственост на Община Дупница, така че не виждам по каква линия някои друг би могъл да има претенции. Ако въпросният народен представител Александър Методиев бъде поканен да присъства на делото, не бих искал да съм на негово място.
– През 1997 г. Дупница стана водещ център на барикадите, насочени срещу управлението на Жан Виденов, отново на това място ще направите блокади и заради избора на Александър Методиев за депутат. В този случай дупничани ще приемат ли това разпределение на мандатите, след като смятат Изборния кодекс за неправилен?
Законът е нещо, което всеки гражданин на България и аз като кмет трябва да спазва. Вече казах, че това е едно ограбване на вота на избирателите. Единственото нещо, което гражданите на Община Дупница имат право е да демонстрират това несъгласие. За това беше решено на 27 октомври в 12.00 часа, т.е. 2 часа преди да положат клетва новоизбраните народни представители, гражданите на Община Дупница демонстративно да покажат своето отношение към този вариант на народни представители и по-специално към Александър Методиев.
– Какво доведе до решението на общинските съветници да се подпише декларация против даването на мандат на ДПС в Кюстендилския район?
Докладната беше входирана от мен като кмет. Тя е адресирана до всички институции с надежда да разберат, че освен гражданите, като гражданска позиция и общинския съвет на община Дупница има същото мнение – че такъв вариант на избор за назначаване на народен представител е неприемлив.

източник: Агенция "Фокус"

Print Friendly

2 Коментари на Методи Чимев: Не бих искал да съм на мястото на Александър Методиев, ако бъде на делото за „Тюрмето“

  1. А какво ще правиме на 28 октомври. Колко чсаса ще се събираме. Някой знае ли

  2. Защо в България на обикновения човек му отнемат земите в полза на обществото и ги заменят с нещо,някъде ,където и врани не ходят ,а когато става въпрос за правоимащи, за които дори се дават пари от хазната респ .от джоба ни,то те могат да си върнат собствеността дори и върху паметници на културата ,за поддръжката и реставрацията на които държавата е хвърлила маса пари ( респ. наши пари)? До кога законите ще позволяват религиозни общности да бъдат субсидирани с наши пари, без същите да плащат данъци макар ,че през някои от тях текат огромни парични потоци? Има ли начин да се установи, какви са приходите на религиозните общности и всъщност те не са ли предостатъчно богати,за да бъдат подпомагани от хазната? Някои от тях дори получават помощи от меко казано странни източници и тези помощи се харчат безконтролно за странни дейности ,а аз и ти и всички ние ,трябва да плащаме от джобовете си за възстановяване и поддръжката на обектите ,които носят безотчетни финансови облаги.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien