Първан Дангов :Европейски проект „Едно здраве” между България и Сърбия

Наблюдение, надзор и ликвидиране на особено опасни болести по животните в пограничните райони са целите на проект „Едно здраве" между България и Сърбия. Той се реализира от Агенция по безопасност на храните, Областните дирекции в Кюстендил, Перник и София област и Ветеринарния институт в Ниш.Стойността на проекта е 933 000 евро. Проектът бе представен вчера на специална пресконференция.

"Проектът има за цел да създаде добри практики, работни групи, обмен на добри начинания , мерки , надзор върху особено опасните заразни заболявания от двете страни на границата между България и Сърбия.Да създаде единна информационна система за обмен на данни за здравния статус на животните, да утвърди добри правила, практики за справяне с болестите по животните", заяви директорът на ОДБХ Кюстендил д-р Първан Дангов.

"Проектът е инвестиционен, най- големият по ТГС, за първи път по тази програма се прави толкова значим проект. Идеята е той да бъде надграждан. Проектът обединява националните информационни системи на България и Сърбия, те ще станат достъпни за обикновените граждани, за всички фермери.Ще се съкрати времето за реакция при различни болести, идеята е да се подобри трансграничния обмен и едновременното прилагане на мерките за контрол от двете страни на границата.По проекта е предвидено и изграждането на обучителен център в Трън", заяви ръководителят на проекта д-р Теодора Петкова.

"Заразните болести не признават граници, проектът има голямо значение и по отношение на бъдещото сътрудничество между България и Сърбия, с въвеждането на единна информационна система ще осигурим бърз обмен на данни за появили се заразни заболявания и ще даде възможност за точна оценка на риска и бърза реакция.Освен това по проекта се предвижда и Ветеринарният институт в Ниш да получи лабораторно оборудване", заяви директорът на института д-р Милош Петрович.

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien