Огромен интерес сред учениците в Сапарева баня за „Медена закуска“

Всички паралелки 3 и 4 клас в СУ „Христо Ботев“ в Сапарева баня се включиха в открития урок от националната кампания „Медена закуска“ на евродепутата Мария Габриел, която е и председател на Работната група по пчеларство в Европейския парламент. В интерактивното занимание участваха и местните пчелари Йордан Еленков, Николай Джоргов и Георги Милтенов.

4Евродепутатът Мария Габриел представи най-любопитните факти от живота на пчелите, богатото видово разнообразие на мед и пчелни продукти, важността на пчелите за биоразнообразието и живота на планетата. Интересно за учениците бе да научат казаното от Айнщайн, че ако изчезнат пчелите, на човека му остава да живее не повече от четири години. Друго любопитно в презентацията бе, че медът е единствената храна, която не се разваля. Той може да престои и 3 000 години и пак да бъде годен за консумация. Може би най-важният принос на пчелите е, че от тях зависи опрашването на повече от 80% от плодовете, зеленчуците и зърнените култури.

Пчеларите показаха на децата натурални пчелни продукти и мед,2 собствено производство. Жив интерес те проявиха към пчелната пита с мед, восъка и макета на пчелен кошер, като пчеларите показаха нагледно как се слагат рамките в него, които пчелите пълнят с мед.

3Учениците демонстрираха познанията си за света на пчелите в кръстословица, специално създадена за кампанията и включваща въпроси изцяло от областта на пчеларството. За всеки верен отговор те получаваха от евродепутата интересна книжка на европейска тематика. Най-атрактивната част от открития урок бяха защитните пчеларски облекла, които много от децата имаха възможност да облекат и се почувстват като истински пчелари.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien