Община Дупница представи проекто-бюджета за 2021 и очерта три приоритета, ето кои

Бюджет на устойчивото развитие, така оцени зам.кметът на Община Дупница Олга Китанова проекто-бюджетът за тази година. 39,6 млн. лв е сумата, която е заложена от кметския екип, като сравнена с миналата година тя е с 3,5 млн. лв повече. „На практика над 80% от това увеличение в сектор „Образование“, обясни Китанова. Тя направи и съпоставка с бюджета през 2011 година, когато за първи път избран за кмет бе инж.Методи Чимев. „Бюджетът тогава бе в рамките на 20 млн. лв, а сега е двойно по-голям. През този 10-годишен период, увеличихме приходите, двойно скочиха капиталовите разходи, а само просрочените задължения от 11,6 млн. лева тогава, сега са едва 1,3 млн. лв. Общинският дълг е намалял с 50% и нямаме нови кредити. Финансовата дисциплина ни даде възможност за реализация на нови дейности. Винаги има какво да се желае и всяка критика сме я приемали“, каза още Китанова на срещата с журналистите.
„Три са приоритетите през тази година, които сме си поставили като задачи. Продължаване на инвестиционната политика, която се отнася към продължаване подобряването на инфраструктурата с ремонт на улици, вторият етап от ремонтите в жк.“Бистрица“… Преди 5 години започнахме с нов модел на работа – вместо кърпене, цялостни ремонти и година след година обемът се увеличава. Ще дам за сравнение за последните 5 години – подменена водопроводна мрежа – 24,7 км, преасфалтирани улици и тротоари – 5,6 км. В капиталовите разходи за 2021 година продължаваме с този модел на работа. Вторият приоритет е свързан с подобряване управлението на отпадъците. Тема, по която сме говорили много. Най-важното е, че в петък получихме окончателно одобрение за рекултивацията на старото сметище. Проблем, който мъчи от десетки години жителите на жк.Бистрица, съседните села и града. Третият ни приоритет е свързан с културната инфраструктура. За целта ще изработим културно-образователен продукт, за да знаят гостите на града какво могат да видят при посещението си в района. Чрез европейско финансиране сме осигурили дейностите реконструкцията на Младежки дом в градски исторически музей, като същинските дейности очакваме още през месец април-май да започнат, тази година ще започне да функционира Културния център в съседство на Околийска къща, ремонт на къщата на Станке Димитров за нуждите на музея, както и дълго чаканият ремонт на Часовниковата кула. реализацията им ще даде възможност и за разкриване на поне 10 нови работни места“, уточни Китанова.
„За първи път Община Дупница изпълни и 6-те индикативни показатели за финансова дисциплина. И това е на фона на пандемията и кризата от миналата година. С оглед на резултатите сме оптимисти за тази“, каза главният бюджетар на Общината Павел Петров. „Отделни бюджети за селата няма как да има заради законите, но такива ще бъдат определени. Също така, 30% от средствата, които влизат в бюджета от наеми, продажби или друг вид дейност от даденото населено място, ще остават за съответното село“, обясни Петров. „Около 500 000 лв са заделените средства за селата, от които 220 000 са за рехабилитация на улиците, а други 292 000 са за различни дейности от капиталовия списък. В тези средства не се включват парите за текущи ремонти, издръжка на кметствата и други по-дребни средства“, допълни Китанова.

Още за проекто-бюджетът в цифри и намерения, можете да прочетете ТУК

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien