Община Дупница намери „вратичка“ да намали общинския дълг с 661 хил. лева

Олга Китанова

Преструктуриране на общинския дълг ще бъде предложен за обсъждане в местния парламент, обяви на пресконференция днес кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев. По този въпрос от 2 месеца се занимава зам.кметът по икономическите дейности Олга Китанова. "Преди 3-4 години кредитния рейтинг на Дупница знаете какъв беше и нито една банка не искаше да финансира. Вече е различно. Подготвяме подробно и обосновано предложението си до Общински съвет. Това ще ни даде възможност да работим още по-добре", обяви инж.Чимев.
"4,7 млн. лева са задълженията ни. Разговорите са ни в посока запазване на периода на дълга, който е с падеж 2024 година, като само от лихвите, които ще спестим за този период говорим за 661 000 лева до 2024 година при това искаме и без да е необходимо обезпечаване със сграден фонд. Само за 2016 година говорим за 101 000 лева спестени по този начин. Разбира се, процедурата преминава през обсъждане в Общински съвет, през обществено обсъждане", уточни Китанова.
Методи Чимев коментира и внесената за разглеждане на сесията в ОбС докладна записка за поемане на кредит овърдрафт от 500 000 лв. "Това е възможност община Дупница да разполага със средства по сметка, като бенефициента плаща лихва само по усвоената част. Имаме няколко проекта, които предстои да стартират или са в процес на подготовка, но за тях са нужни средства за съфинансиране в следващия месец-два. За проектирането на жк. Бистирца са необходими 50 000 лева, по т.нар. Норвежка програма и мерките за енергийна ефективност на 9 обекти са нужни 140 000 лева, обявихме процедурата за Общия устройствен план, където безвъзмездно ще получим между 100 и 150 000 лева, но до 216 000 лева, трябва да ги осигурим ние…", обясни причината инж.Чимев.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien