Никулден в Дупница

2013-12-06 10.36.49

 

 Никулден е и както всички християни, така и дупничани почитат големия празник. Свети Николай (името му означава „Побеждаващ“) се почита като патрон на рибарите, моряците, търговците, банкерите. Според мита за подялбата на света на него се паднали морето, реките, езерата и целия подводен свят. Светецът се слави като повелител на морските бури и най-вече като закрилник на моряците. Хората в миналото са вярвали, че във всяка лодка трябва да се вгради икона на Свети Николай, за да бъде пазена от морските бури и ветрове. Жените на рибарите пък изнасяли иконата на светеца по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави на брега. А рибарите никога не излизали в морето без молитва пред иконата на светеца. Те молели Свети Николай Чудотворец за неговото застъпничество и помощ. Тази вяра в силата на светеца съществува и до днес, сигурно и затова Никулден е избран за ден на град Бургас, който е един от най-красивите ни морски градове.
 Днес ще почерпят за празника всички, които носят имена Никола, Николай, Николина, Нина, Николета, Ненка, Нино и Кольо.
 И в двата на храма на Дупница се стекоха стотици вярващи, за да запалят свещ и да оставят дар пред иконата на светеца. Много именници и техни близки бяха приготвили питки и жито и почерпиха за празника.
 В големия дупнишки храм „Св. Георги Победоносец“ в чест на празника бе сготвен и раздаден курбан. Три казана с боб и един с картофи и ориз бяха осветени от отец Илия. Много хора отнесоха в домовете си от празничното ястие, за да похапнат с близките си, благославяйки се за здраве, дълъг живот и закрила от Свети Николай.

Димитър Икономов

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien