В Народното събрание мечтаят за Мая Манолова с камшик

Днес депутатите обсъждаха искането за предсрочно освобождаване на зам.-председателя на парламента Мая Манолова. Основният аргумент на ГЕРБ да поиска оставката на Манолова е, че тя не е дала думата на опозицията при обсъждането на Закона за бюджета.

“Никога не се е приемал закон за бюджета без опозицията да има възможност да аргументира своите предложения. Заради това ние днес искаме предсрочното прекратяване и освобождаване на г-жа Манолова от поста заместник-председател на Народното събрание”, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

“Мисля, че вече надминахте не само себе си и парламентарната практика, парламентарната етика, но и застанахте над Конституцията на България и показахте, че нито познавате класиците, не познавате и парламентарния правилник. Никой друг не е забравял, че България е парламентарна република, че гражданите се представляват от парламентарни сили, избрани от избирателите”, каза още тя.

Мая Манолова е нашето мъжко момиче, което никак не се шегува. Това каза в отговор депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев. “Почти цяла минута ми отне да се запозная с мотивите на искането. След поредицата от вотове, сега продължавате тази процедура и с Народното събрание – първо искахте оставката на Михаил Миков, сега на Мая Манолова. Моля ви, г-н Имамов, да се подготвяте и вие. Моля само да му оставите поне един месец, за да подготвите такава сериозна кавалкада от аргументи”, коментира иронично Курумбашев.

“Няколко пъти използвате в мотивите думата “грубо”. Аз не съм виждал Мая Манолова с палка или с камшик, поне не в пленарна зала”, добави с усмивка депутатът. “Понякога думите удрят много по-силно от каквато и да е груба сила”, репликира депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. Уважението изисква взаимност. Когато загубим чувствителността към хората, може и 20 мандата да сме тук, но това не стига, отбеляза тя.

“Съвсем умишлено бе потъпкан дебатът за бюджета. Не беше дадена възможност да представим предложения, да се направи конструктивен дебат. Г-жа Манолова ограничи достъпа на опозицията до парламентарната трибуна и си позволи да осъществи нашите изказвания като неприемливи”, добави тя.

“Г-жо Манолова, не ви отива да се правите на последна инстанция. Вие се държите като шопа, който казал: “Има само две мнения – грешното и моето”.

Стана виден вашият стремеж да заглушите чуждо мнение. Отнемате думата или въобще не я давате, прекъсвате, цензурирате”, каза Караянчева. “Парламентът не ви е бащиния, нито постът ви е даден гратис. Шест месеца парламентът тотално се разминава с дневния ред на обществото. Пречи ви опозицията, пречат ви протестиращите. ПГ на ГЕРБ настоява г-жа Манолова да бъде отзована като заместник-председател на парламента заради грубо еднолично нарушаване на правилника и суспендиране на парламентаризма”, посочи депутатът от ГЕРБ.

“Това, че думите тежат по грубата сила, вносителите усетиха от изказването на г-н Курумбашев. Ние ценим думите и затова няма да ги хабим, за да влезем в абсолютно измислен сценарий на опозицията. Мая Манолова е точният човек на точното място в 42-то Народно събрание. Тя не се нуждае от защита, професионализъм, опит. Тя е парламентарист отвсякъде”, посочи председателят на ДПС Лютви Местан.

“Тя е обект на атака не заради тези измислени мотиви, друга е причината. Мая, търсят ти сметка за Костинброд. Това е жлъчно отмъщение, което обаче няма да се получи”, заяви Местан. “ДПС ще гласува против това искане”, подчерта председателят на ДПС.

Отърсете се от това да бъдете острие на БСП, вие сте на пост, който изисква много от вас. Трябваше да влезете в нова роля – да бъдете балансьор между различните партии, да давате думата на всички партии, не да прекъсвате. С тези думи се обърна към Мая Манолова депутатът от ПГ на ГЕРБ Станислав Иванов.

“Ако Мая Манолова е вашето мъжко момиче, освободете я, нека мълчаливо подрежда вашите мъжки ризи, вашите мъжки надежди, вашите мъжки капризи, а не нашите изказвания от трибуната. Защото подмяната на свободата на словото с партийна пропаганда, изградена върху опорни точки, е недопустимо в европейска свободна демократична България. Нека се отървем от цензурата, освобождавайки Мая Манолова”, каза Ирина Узунова от ГЕРБ.

В размяната на реплики се включи и депутатът от БСП Янаки Стоилов. “Нямате основания да упреквате г-жа Манолова в липса на естетика. Добре използвате термина за Сталинградската битка, но не забравяйте, че след тази битка идва Курската дъга. Трябва да проведем една друга битка – срещу бедността и корупцията”, обърна се той към депутатите от ГЕРБ. Стоилов препоръча на Мая Манолова да не се поддава на провокация и да влиза в нескончаеми обяснения.

Влезте най-после в ролята на демократична опозиция, а не на партизани, които водят борба срещу българския парламент, каза лидерът на 100-годишната БСП Сергей Станишев на депутатите от ГЕРБ.

“Проблемите, с които сегашният парламент се сблъсква, са в резултат на един факт – отказът на ГЕРБ да признае резултатите от изборите и отказа да влезе в ролята, която самите избиратели и мнозинството в парламента са определили на ГЕРБ. Опозицията има свещено право да отстоява своето право. Целта на ръководството на ГЕРБ е да покаже, че това е неработещ парламент, заради това че двама души не са на власт”, заяви Станишев, защитавайки Манолова.

Не разбирам с какво притеснявам мъжете от ГЕРБ. Някой да е бит, някой да е малтретиран? С тези реторични въпроси отговори на нападките срещу нея зам.-председателят на НС Мая Манолова. “Била съм личност, олицетворяваща политическата борба от Сталинградски тип. За мен подобно сравнение е изключителен комплимент, защото Сталинградската битка е най-голямата битка, която обърна Втората световна война”, каза още Манолова.

Очаквано на гласуването след двучасовите дебати Мая Манолова остана на поста зам.-председател на Народното събрание. Гласуваха 182 народни представители, от които 72 бяха “за”, а 110 бяха “против” предложението за нейната оставка.

След гласуването думата взе Йордан Цонев: “Гласувах против искането не само, защото вярвам на Мая Манолова, не само защото тя е великолепен юрист и парламентарист, а защото Мая, Майчето, както я наричаме нейните приятели, е великолепен човек. Тя беше една от малцината народни представители, които се изправиха срещу протестиращите и поиска диалог с тях. Тя срещна озверелите от злоба “красиви” лица, които искаха да я разкъсат, а не да говорят с нея.”

“Мая беше една от малкото, които видях в храма да се моли за България. Човек, който обича Бог, който се моли на Бог за своя народ, не може да е лош човек. На такъв човек можем да имаме доверие. Мая, по човешки се обръщам към теб, продължавай да се боиш от Бога, да обичаш хората и да не се боиш от политическите си опоненти”, завърши елегично Цонев.

Източник: Агенция "Фокус"

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien