КПП-тата падат на Гергьовден следобед! Има ли яснота кога ще отворят детските градини и ясли?

Следобед на 6 май, Гергьовден, вече няма да има КПП-та на входовете и изходите на София и големите градове. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за бТВ. Ако предложението бъде прието от Народното събрание днес, извънредното положение в България пада окончателно на 13 май.

Все още не е ясно кога детските градини и яслите ще отворят врати. Правителството и Националния оперативен щаб наблюдават какво ще се случи в „по-смелите” страни, които вече обявиха отварянето на тези детски заведения.

Не мога да обещая, че детските градини и яслите ще бъдат отворени от 14 май. Вярно е, че децата са много по-малко рискови от гледна точка на заразяване, но могат да пренесат заразата към по-възрастните. Може би ще изчакаме малко, коментира Дончев. Той съобщи, че властта има и междинни варианти – с отварянето на така наречените средищни детски градини и осигуряването на по-млад персонал в тях.

Театри, кина и молове са най-рисковизаради струпването на много хора в затворено пространство и липсата на качествена вентилация навсякъде. Затова управляващите изчакват с тяхното отворяне. Това ще се случи, когато заболеваемостта намалее достатъчно и се прецени, че рисковете за хората са по-малки, каза Дончев.

„Много неща научихме от това извънредно положение – разширихме капацитета на болниците, лекарите ни се научиха, хората станаха по-внимателни. Сега минаваме в една преходна фаза, която, дай Боже, да ни докара до нормалност“, коментира ситуацията Томислав Дончев. „Ако са необходими ограничителни мерки оттук нататък, това ще се случва с акт, издаден от здравния министър. Става дума за регулация за част от живота ни“, поясни още Дончев. И допълни: „Готови сме и да либерализираме, и да затягаме мерките, в зависимост от това какви са обстоятелствата. Разбира се, бихме искали да вървим само към либерализация. Но пак искам да подчертая, че единствената ни грижа е да съхраним здравето на хората – не само физическото, но и психическото. За съжаление дори и да мине К-19, не сме защитени, че няма да възникне нов вирус, но добрата новина е, че ще бъдем значително по-подготвени.”.

По повод редуцирането на брифингите на Нацоналния оперативен щаб вицепремиерът заяви, че одобрява решението те да са веднъж седмично.

В началото хората имаха огромна необходимост да знаят какво се случва, да получават непрекъснато информация. Натрупаха опит от месец и половина. И не мисля, че имат нужда от същото сутрешно мероприятие по съобщаване на данни, каза Дончев. И допълни: „Никой от нас няма нужда от извънредно положение и извърнедни мерки”. Според него парламентът трябва да започне редовни заседания след 13 май. Заседанията на комисията могат да текат онлайн. Дистанционните заседанията на МС се провеждат абсолютно пълноценно, увери Дончев. Той припомни, че миналата седмица в пленарната зала се събраха 300 души за изслушването на премиера Бойко Борисов за мерките срещу кризата. Колективно бяхме в ролята на нарушители. Но бяхме обвинени, че искаме да стъпчем демокрацията, затова бяхме длъжни да отговорим, каза вицепремиерът.

Print Friendlycoded by nessus

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien