Кметове и съветници на Дупница и Крива Паланка дискутираха развитието на спорта в двете общини

Със среща на кметовете на Дупница и Крива Паланка, както и общински съветници на двете общини започна 4-дневната конференция. До четвъртък тя ще се провежда в Дупница. На срещата в залата на Общински съвет днес, кметовете на двата града инж.Методи Чимев и Борянчо Митевски подписаха меморандум, IMG_6214по силата на който, двете общини ще си помагат в спорта. Освен тях, на срещата бяха председателите на двата Общински съвета – Емил Гущеров и колежката му Изабела Павловска. Двамата градоначалници направиха кратки визитки на спортните си клубове и най-елитни състезатели. Митевски отбеляза, че баскетбола, тенис на маса и каратето са най-силно застъпени, като възраждат сега и хандбала. Той се похвали, че баскетболист от Крива Паланка играе в Италия, имат футболист в Япония, както и тенисист с Германия. Инж.Чимев с гордост отбеляза, че двама от най-добрите волейболисти в света Цветан Соколов и Елица Василева са продукт на дупнишката школа, борците Даниел Александров и Кирил Милов носят медали за България от Световни и европейски първенства, таекуондистите от "Гладиатор" пък са без конкуренция у нас, като именно дупничанин е първият и единствен засега носител на Световна титла от България. "16 спорта се развиват в Дупница. Имаме вече традиции в софтбола, в тениса на масата имаме два много силни клуба, вече успешно се развива и художествена гимнастика. Кикбоксът е също на най-високо европейско.ниво… За съжаление отстъпваме във футбола. Във всички клубове в общината са ангажирани над 800-900 деца, които спортуват всекидневно, а това е най-важното. Може да сме малка община, но пък по спортни успехи всичките ни клубове са в челото. Това е феномен", отбеляза инж.Чимев.

На срещата, бяха обсъдени варианти за съвместни лагери на спортните клубове на ниво детско-юношески школи. Общински съветник от Македония отбеляза, IMG_6233че общините трябва всяка година да заделят колкото се може повече средства за спортните клубове, защото именно състезателите са тези, които с успехите си носят имидж за родния си град. Засегната бе и темата за развитие на местния бизнес между двете общини, както и за културни обмени.

Програмата утре продължава с дискусия, която е насочена в частност към развитието на младите хора, стимулиране взимането на участие в различни спортни и културни инициативи, включително и възможности спортът да се превърне в туристически продукт и възможност за предприемачество сред населението. В сряда пък ще има представяне на организации в сферата на спорта от двете общини, които да демонстрират и споделят своите умения и опит в спорната зала на община Дупница. Над 200 спортисти от Крива Паланка ще присъстват и включат в различните спортни прояви. Входът е свободен за всички.

IMG_6217

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien