Искат отлагане на балотажа за 8 ноември. ЦИК : Няма основание за това/ОБНОВЕНО

Вторият тур на местните избори да се проведе не на 1 ноември, а седмица по-късно – на 8 ноември, поради невъзможност за отпечатване и доставяне на бюлетините в срок. Писмо с такава настоятелна молба са изпратили от печатницата на БНБ и подизпълнителите до премиера Бойко Борисов, парламентарния шеф Цецка Цачева, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев. Аргументът на печатницата на БНБ и петте печатници подизпълнителки е, че има голямо забавяне при предоставяне на утвърдените от Общинските избирателни комисии образци с партиите и имената на кандидатите за втори тур. Такива трябва да има и за общински, и за районни, и за кметове на кметства. Последният срок, предвиден в закона за това, е бил полунощ на 26 октомври. До 11 часа на 27 октомври само 576 вида бюлетини са били разпределени в печатниците, които са работили на денонощен режим. Това обаче е само около 1/3 от очакваните около 1700 балотажа в цялата страна. В момента печатниците не работят поради липсата на одобрени за печат бюлетини, пише в писмото. Затова печатниците не гарантират, че ще могат в срок да отпечатат и да транспортират необходимото количество бюлетини. Притеснителен за тях бил и фактът, че е има отпечатани вече бюлетини за втори тур, които след това ЦИК е блокирала и ще се наложи повторното им отпечатване.Източник /24часа

Няма основание вторият тур на местните избори да не се проведе в неделя, а да се отложи за 8 ноември, както предлага БНБ. Това заяви за Дарик говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

 

Държавната печатница поиска отлагане на балотажа

„Писмото вчера е дошло, незабавно е реагирано от ЦИК до всички институции. Това, което беше предложено от печатницата, беше вторият тур да бъде на 8 ноември с оглед процеса на отпечатване на бюлетините за втория тур, свързан с потвърждаване на предпечатните образци. Но към 17.30 ч. вчера 90% от бюлетините за втори тур бяха утвърдени, така че няма причина, няма и правно основание, вторият тур да бъде на дата различна от 1 ноември”, обясни Нейкова.

В 1128 населени места ще се проведе балотаж

По-рано днес стана ясно, че от печатницата на БНБ са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, парламентарния шеф Цецка Цачева, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев с молба вторият тур на местните избори да се проведе не на 1 ноември, а седмица по-късно – на 8 ноември, поради невъзможност за отпечатване и доставяне на бюлетините в срок.

Аргументът на печатницата на БНБ е, че има голямо забавяне при предоставяне на утвърдените от Общинските избирателни комисии образци с партиите и имената на кандидатите за втори тур. Такива трябва да има и за общински, и за районни, и за кметове на кметства.

Вчера стана ясно, че общо в 1128 населени места ще се проведе балотаж. В 970 от тях изборът ще е за кмет на кметство, в 25 – за районен кмет – в София, Пловдив и Варна и в 133 за кмет на община.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien