Бившият зам.земеделски министър в Дупница: БСП обещава мярка, която се изпълнява от 2 години. Земеделците го знаят, обществеността-не

Браншова среща на тема "Земеделие и гори" се проведе в Дупница по инициатива на кандидатите за народни представители от ГЕРБ в 10-ти избирателен район. Срещата – дискусия събра на едно място над 50 представители на бранша, които имаха възможност да поставят лично своите въпроси пред зам.-министрите от кабинета "Борисов 2" – Цветан Димитров, Васил Грудев и доц. Георги Костов.

DSC04150"Това е поредната секторна среща, на която присъстват наистина доказали се експерти в своята област. Те са тук, за да отговорят на вашите въпроси и да вземат отношение по поставените проблеми", заяви при откриване на дискусията кандидатът за народен представител от Дупница Ивайло Константинов. Той припомни, че само преди седмица в Дупница са се провели браншови срещи за туризма и бизнеса, в които са се включили бившите министри – Николина Ангелкова и Делян Добрев. "Това са експертите на ГЕРБ – хора, които не само знаят, но имат волята и могат да ги направят нещата. От едната страна са реалните резултати и експертизата, а от другата – хората, които само говорят за "промяна". Ако някой иска такава "промяна", нека гласува тогава за БСП", каза Константинов.

Пред присъстващите земеделски производители експертите представиха основните акценти в областта на земеделието, храните и горите, които са включени в програмата на ПП ГЕРБ. Като приоритети бяха посочени: развитието на балансирано и устойчиво земеделие и гарантирано високопродуктивно животновъдство с качествено здравеопазване.

По време на срещата Васил Грудев заяви, че заложените ангажименти в сектор "Земеделие" на ПП ГЕРБ са реалистични и изпълними. "Резултатите през изминалите DSC04176две години и половина в сектор "Земеделие" показват тенденция на развитие на всеки един от подотраслите в тази сфера. Това е била и нашата базова политика за балансирано подпомагане в сектора", посочи Грудев. Експертът заяви, че има тенденция за увеличаване на ръста на площите, заети с плодове и зеленчуци, както и на животновъдството на всеки един от подсекторите. "Това се дължи на по-големия финансов ресурс, който беше отпуснат. Това балансирано подпомагане и запазването на приоритетите в сектора е нещо, което е заложено и в следващата програма", каза още Васил Грудев.

Той посочи, че в момента социалистите говорят за една-единствена точка в частта "Земеделие" от тяхната програма – слагане на таван на плащанията и разпределяне към малките и средни стопанства. "Тази точка е изпълнена преди 2 години и докато обществеността това не го знае – земеделците го знаят. Таван на плащанията въведе ГЕРБ и вече го прилагаме. Преразпределително плащане въведохме също в кабинета "Борисов 2". Толкова със спекулативните и измислени послания, които са заложени като единствен приоритет в сектор "Земеделие" на социалистическата партия", заяви Васил Грудев.

DSC04202Пред земеделците от региона експертите обясниха, че ГЕРБ предвижда създаването на адекватен механизъм за опазване на земеделската продукция. Те посочиха, че в частта подпомагане на земеделието, се предвижда и акцент върху инвестиция в конкурентноспособно и балансирано земеделие. 

Цветан Димитров посочи, че за ГЕРБ ще продължи да бъде приоритетно това българските храни да имат достъп до търговската мрежа и износа.

Доц. Георги Костов обясни, че в програмата на политическите опоненти на ГЕРБ няма и дума за горите на България. "Когато не се посочват намерения, означава, че се каниш да възстановиш някои други практики, които преди това си правил. Това подсказват и последните промени в състава на Агенцията по горите, където бяха върнати хора от времето на Орешарски", посочи той. Доц. Костов обясни, че през двете години на мандата на ГЕРБ за горите е направено повече, отколкото за последните 20 години. "Не че всичко е решено, но по отношение на инвестициите се построиха около 500 км. горски пътища, най-много във вашия регион, Югозападна България, където са построени над 140 км. за тези две години", каза той. Експертът DSC04168посочи, че е създаден и  стимул за бизнеса за дървесина в България и така се е намалил два пъти износът извън страната. "Направихме много и за защитата на горите – обявихме над 100 хил. хектара на територията на страната за защитени", каза още той. Експертът посочи, че в програмата на БСП няма нищо за екология, нито дума дори.

Земеделците изложиха най-наболелите проблеми в сектора, като на някои от тях беше дадена лична консултация след срещата. Присъстващите земеделци коментираха основните акценти в програмата на ГЕРБ, като я определиха като най-реалистична.

На срещата – дискусия в Дупница присъстваха и кметовете на общините Дупница и Сапарева баня – инж. Методи Чимев и Калин Гелев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien