Фестивалът „Невена Коканова“ за 3-а поредна година в Дупница

За трета година, фестивалът на театралното и филмово изкуство – „Невена Коканова“ Дупница ще събере почитатели на театъра и киното. Фестивалът ще се проведе в два дни на 16-и и 17-и април тази година. Това обяви на пресконференция пред медиите днес директорът на ОбДТ „Невена Коканова“ Славчо Пеев. „Това е много важен за театралното изкуство фестивал. По този начин оставяме следата от нашата незабравима Невена Коканова, а и е от полза на нашия театър и на Дупница“, лаконичен бе Пеев.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПо традиция основен акцент в програмата ще бъде поставен на трите театрални постановки и трите късометражни филма, които ще бъдат представени за първи път пред публика. Това е и една от основните цели на Фестивала, да даде възможност на сценаристи да покажат творбите си да отключи потенциала за творчество и развитие на иновативни форми на културния живот в община Дупница.

И тази година ще се предостави  възможност за самоизява на местни аматьори, непрофесионалисти, които ще бъдат включени като участници при подготовка и изпълнението на постановките и участията във филм. Актьоритее ще могат да черпят опит от професионалисти и по този начин да се отвори границите между творци-професионалисти и аматьори. Фестивалът е предшестван от кастинг за сценарии за театрална постановка и късометражен филм. „Постъпиха общо 15 сценария. Въз основа на определени от специално жури критерии за оценка, бяха определени финалистите в кастинга“, уточни Пеев, който е председател на журито. Кастинг ще се проведе и за актьори.

През миналата година бяха заснети четири късометражни филма – „Нощни светлини и бягащи риби" на Петър Русев, „SMS до мама" на Калоян Патерков, „Кой?” на Слав Велков и „Подаръкът" на Теодора Симеонова. Трите премирани пиеси пък бяха „Гостенин от оня свят” на Георги Крумов, „Рекламация” на Емил Йотовски и „Въздушният” на Петър Марчев.

„И тази година ще има специални гости, с които почитателите на театралното и филмово изкуство ще могат да се срещнат. В програмата се предвижда още прожекция на филм с участието на великата Невена Коканова, за което имаме обещание от БНТ“, допълни Пеев.

Ще бъде представена и книгата на Георги Тошев „Коя съм Аз“, посветена на Невена Коканова.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien