Един дупничанин във Франция: С Марек Юнион-Ивкони свикнах да съм шампион, сега искам титлата тук и тази на Европа

Френският елитен "Шомон" продължава своя поход в Европа и се е устремил към поредните успехи тази година. Част от екипа на водача във волейболния елит е дупничанинът Александър Върбанов. През лятото на миналата година той премина в тима, където работи с един от най-големите треньори в света Силвано Пранди. Кариерата си на физиотерапевт, Върбанов започна в "Марек Юнион-Ивкони", като успоредно с работата в залата бе и рехабилитатор на футболния "Марек", когато

С френския национал Джонас Агуние.

С френския национал Джонас Агуние.

играеше в Б, а след това и в А група. Освен шампион на България с "Марек Юнион-Ивкони", Върбанов бе част и в националните отбори, водени от Радостин Стойчев, Найден Найденов, Камило Плачи. За олимпиадата в Лондон, Найден Найденов, който познава отлично работата му в Дупница се доверява на Върбанов за най-големия международен форум. Националите тогава се класираха на 4-о място, което дори и най-големите оптимисти не очакваха.

Кариерата му сега е свързана с лидера във Франция "Шомон", който освен титлата на страната, ще гони и финал в евротурнира "Чалъндж къп". "Аз вярвам, че ще спечелим и двете купи. В годините, в които работех с Найден Найденов, Виктор Карагьозов, Радостин Стойчев и Плачи съм се научил едно – винаги трябва да се гони върха. А те са много големи име а в този спорт и е излишно да казвам как успяват да предадат духа на победител на играчите и на всички в щаба. Затова и сега трудно преглъщам загуби", коментира Върбанов.

В отборът на "Шомон" играят изключителни волейболисти от няколко страни, които са национали. Кубинският16650126_10208481351930599_1840113533_n разпределител Хавиер Гонзалес, камерунската перла Вуненбайна, звездата на Словакия Матей Патак, френският център Джонас Агуние, американеца Даниел Макдонъл са част от отбора. "Още от първия ден ме приеха много добре. Момчетата са много свестни и нямам никакви проблеми с тях. Аз се старая да си върша работата, както трябва. Разбирам се отлично със Сеньор Пранди. Комуникираме на английски, но вече започвам да разбирам и френския език. Обаче немога да свържа и едно изречение на този език", казва още Върбанов, който е възпитаник на ЮЗУ "Неофит Рилски".

"Градът е много спокоен. Живея в самостоятелен апартамент, като всичко се поема от клуба. Няма от какво да се оплаквам. Условията за всички са такива, че ни остава да мислим само за волейбол", допълва Върбанов. "Свикнах вече с френските порядки тук, ама в началото ми беше трудно. Дума не отбирах. Няма да забравя първата ми неделя в града. Влизам в един магазин, започвам да си обикалям. Слагам си разни неща в кошницата и си разглеждам. Не бързам за никъде и хем гледам цените, хем да си запълвам времето. Усетих в един момент, зад мен постоянно върви един служител на магазина. 16684560_10208481352010601_2087820968_nСпра се аз, спре се и той. И така 10-ина минути. На няколко пъти нещо ми каза на френски, ама го отразих само с една усмивка и кимване с глава. След още 10-ина минути, дойде при мен и започна да ми говори на френски. Аз дума не знам на този език, той идея от английски нямаше. Започнахме едни мимики едно ръкомахане и в крайна сметка се разбрахме. Оказа се, че в неделя магазините работят до обяд и заради мен не могат да затворят. В неделен ден трудно ще накараш някой местен да работи", разказва Върбанов.

"Иначе следя изкъсо всичко, което се случва в българското първенство. Когато мога, гледам и мачовете по интернет. Мнозина отписват сега Марек от битката за медалите, ама да не бързат. Играчите са млади, треньорите знаят как да ги развият, така че в плейофите всичко е възможно", заключи Върбанов.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien