БЛАГОРОДНО! Туристи се отказаха от почивката си, за да помогнат на чужденка на Седемте езера (СНИМКИ)

Трима туристи промениха плановете си за разходка в района на Седемте езера, за да помогнат на планинските спасители от Дупница при оказване помощ на пострадала жена. Техните имена са Росица и Александър Катошеви и Кристиян Генев от София.

В ПСС-Дупница е получен сигнал за пострадала млада жена в района на Бъбрека и веднага към нея поема дежурния екип от спасители, както и двамата стажанти – Станислав Попов и Евелина Малинова. По пътя към младата жена, която се оказала студентка по медицина от Сингапур и приятелката й от Англия, дупнишките спасители оказали помощ и на друга пострадала с травма на крака, като към подадения сигнал продължават двама.

На място при чужденката се оказва,че е с травма на глезена и няма възможност да се движи. Участъкът за транспортиране до влека е много труден и с голям наклон, което изисква допълнително жива сила, макар акцията да се води рутинна. "На място имаше трима млади хора, които разбраха, че имаме нужда от помощ при транспортирането на пострадалата. Не само, че си предложиха услугите, но веднага прекратиха разходката си и тръгнаха с нас към хижа Пионерска, където да бъде поета от лекарите пострадалата. Около 3 часа ни отне да я придвижим. Росица, Кристиян и Александър от София са тези хора, които помогнаха за една непозната жена, с което промениха своите планове. Рядкост са подобни случаи в планината, туристи да се отказват от разходката си, за да се притекат на помощ, и то на непознат. ПСС-Дупница им благодарим", коментираха участниците в акциите.

От ПСС-Дупница към БЧК подновиха дежурствата в района само в уикендите, тъй като продължават да бъдат без база в най-посещавания и опасен район на България. От Национален Парк "Рила" вече 3 години не могат да обявят обществена поръчка за изграждането, въпреки че правителството отпусна пари. Липсата на такава база, забавя спасителните акции с повече от 2 часа, което е изключително ценно време при оказване на помощ на пострадал в планината. Спасителите обръщат внимание на туристите да бъдат добре екипирани, да не използват летни обувки в есенния период и да правят застраховки за планината.

received_2500784353292648received_381377249226375received_369330343945197received_2271070269687682received_2422908747927579

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien