Дупничанин е №1 от доброволците по спасителни акции в България, Отряд №9 е 3-и в страната

Тенденция към увеличаване броя на спасителните акции в планините на България, показва справката на Планинска спасителна служба към БЧК. Само за последните 6 години, „излизанията“ на спасителите са се увеличи със 70% в сравнение с 2013 година. За цялата календарна 2013 година са отчетени 73 акции, а за периода от 1 януари тази година до 10 декември са 128. През миналата година, отрядите в България са участвали в 113 акции, а в предходните години между 80 и 90.
Във високата планина помощ е оказана на общо 139 туристи , като резонно най-голям е броят на българските туристи – 113. Най-много акции – 28 са провели софийският отряд (общо с над 80 щатни и доброволци), следван от Банско с 21 (над 30 щатни и доброволци) и Отряд №9 от Дупница с 18 (20 спасители – щатни и доброволци). След тях се нареждат – Калофер с 10, Самоков, Разлог, Благоевград и други с по 7.
Бумът на спасителните акции по обясними причини е в летните месеци, отчита още справката. През месец август е имало 32 акции в България, а юли и септември са съответно 18 и 21.

Макар и все още кандидат-спасител Станислав Попов-Тачи е с уникално постижение, каквото в България не е регистрирано.

Най-много издирвания е имало в района на Стара планина – 39, следва Рила с 28, Пирин с 27 и Витоша с 25.
Дупничанин пък е в челото на класацията за участие в най-много спасителни акции в България. Станислав Попов-Тачи е на 5-о място с 12 успешни участия, като пред него са само щатни спасители от отрядите в Банско и София, докато Попов е не само доброволец, но и кандидат спасител. Лидер е Наско Уков от Банско с 18 акции.
„Емоцията, че излизаш в планината, за да търсиш някой бедстващ и особено, когато го откриеш и помогнеш е неописуема. Задоволството, че си спасил нечий син, дъщеря или цяло семейство е огромно. Да, да бъдеш спасител е призвание и аз с нетърпение очаквам момента, когато ще бъда пълноправен такъв, тъй като все още не съм изкарал курсовете. Надявам се и си пожелавам през новата година акциите да бъдат сведени до минимум“, лаконичен бе 29-годишният Тачи. Младият дупничанин бе приятно сюрпризиран от Директора на ПСС към БЧК Емил Нешев, който му подари специализирана екипировка.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien