За първи път бебе на Дупница се роди в Австралия, а 449 са общо родените. Разводите намаляват, сватбите се увеличават

Снимката е илюстративна.

449 са новите жители на община Дупница през 2019 година, показва справката на администрацията. 86 от тях са родени в чужбина, като най-много са проплакали в Италия – 22, следвани от Великобритания-19, САЩ-14, Германия-9, другите са от Белгия, Испания, Кипър, Канада и др. За първи път има родено дупничанче в Австралия – Оливия. Малката принцеса е първо дете на родителите си – Йордан и Мария Коцеви. „Оливия се роди на 8 март миналата година в Сидни. Доколкото зная, няма друго бебе, което е записано като жител на Дупница и раждало се поне последните 30 години в Австралия“, лаконичен бе общинският съветник Йонко Гергов, на който Оливия е племенничка.
Последното дупничанче родено през 2019 година е Емили Методиева, което е поело първата си глътка въздух на 31 декември в частната болница на града. Най-популярни през миналата година имена са – Моника, Емили, Калоян, Божидар, а по-екстравагантните са – Ейми, Мелани, Таная, Анибал, Дилара.
Продължава тенденцията да намаляват броя на бракоразводните дела, за сметка на сватбите. 139 са сключените бракове за Дупница, а 74 са разводите. До преди няколко години, съотношението бе почти 1 към 1.
Смъртността продължава да бъде висока – 612 за Дупница, 136 в селата. Най-висока смъртност отбелязват селата Крайници-26, Яхиново-18, Джерман-16.
Първото раждане тази година е на 1 януари в 16,40 часа в частната болница. Бебето се казва Василен и е първият жител на община Сапарева баня.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien