Баба Марта пристигна в Дупница

DSC00605 Дни наред в Дупница се готвеха да посрещнат подобаващо Баба Марта и това пролича осезателно днес, в първия ден на март.

 Времето днес е облачно, но настроението на дупничани е празнично. Площад „Свобода“ събра много граждани, които специално бяха отделили време, за да дойдат и усетят заедно красотата на този ден.

 Общината се бе погрижила за това. Тази година сградата е украсена с огромна мартеница, а дърветата около нея са красиво цъфнали с червено-бели мартеници.

 В близост до сградата на кметството бе спряла и каручка с впрегнат бял кон. Цялата бе напълнена с червени и бели балони и чудесно се връзваше с празничната украса. Площадът се огласяше от детски песни. Участниците в концерта „Да сме румени, засмени“, а това са: Хор на момчетата „Канон“, ВС „Арт Поп“, ВФ „Сладурите“, ДЮФА „Дани“ и Клуб по спортни танци „Фантастик Данс“ също бяха облечени в традиционните цветове на празника.
DSC00615
 Усмихната и лъчезарна, сред гражданите грациозно пристъпваше самата Баба Марта с огромна кошница, пълна с мартеници. Тя ги подаряваше и благославяше за здраве и живот.

 Близо до фонтаните бе подредена „Работилницата на Баба Марта“. Под ръководството на г-жа Елена Марулевска от  Арт Ателие „Дон Кези“ и Лора Делибалтова от Школата по изобразително изкуство децата показваха майсторските си умения. Изработваха сами мартеници и имаха възможност да рисуват картини и картички на специално поставени за целта стативи. Материалите бяха предоставени от Община Дупница и децата с интерес и желание творяха и показваха уменията си.

 Красиви момичета навсякъде в централната градска част на Дупница поздравляваха гражданите и ги закичваха с червено-белия символ на празника, а някъде им подаряваха и картички. Гражданите все още пазаруваха мартеници от обособения пазар и вероятно се канеха през целия ден да честитят празника на своите близки и познати.

 Честит 1-и март и от zadupnitsa.com! Бъдете весели, засмени, румени, червени!

Димитър ИКОНОМОВ

DSC00591

DSC00593

DSC00596

DSC00600

DSC00601

DSC00616

DSC00609

DSC00613

DSC00597

DSC00603
 

Print Friendly

3 Коментари на Баба Марта пристигна в Дупница

  1. Цветанка Ненчева // 01.03.2014 в 14:39 // Отговор

    Харесвам много инициативата. Това не се е случвало и дано стане традиция. Радвам се.:)

  2. POZDRAVLENIQ NA ORGANIZATORITE.NAISTINA BESHE MNOGO PRIQTNO

  3. bravo mnogo hybava inisiativa dano zanapred da bade vse taka

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien