Легалните лихвари в Дупница растат, глобяват ги, плащат и продължават

Броят на легалните фирми за кредити в Дупница расте. Все повече рекламни листовки, приканващи към лесни пари за минути се появиха по улиците на града и селата. Бизнесът е много сладък и изключително търсен, предвид финансовото състояние на хората. Над 10 компании за кредити работят на територията на общината. "Съставили сме 10 акта на такива фирми през миналата година. Глобили сме и тази година някои от тях, но… плащат и продължават с рекламите. Дори са се научили вече и на друг номер. Наемат човек от малцинството, който лепи брошурките им, и когато бива хванат няма как да му се състави фиш или акт, просто, защото той няма нищо. Комапниите за кредити иначе не се впечатляват особено от санкциите, защото очевидно и оборотите им са огромни", обясниха от пресцентъра на Общината.

Най-високата лихва в Дупница е почти 400% за година. Цифрата е нещо нормално за България, когато говорим за бързи земи до 399 лева. Оскъпяването се определя индивидуално от всяка небанкова институция, като най-често максималният срок за погасяване на заема е 30 дни. Така например, ако теглим 399 лева от една от популярните фирми на родния пазар, то ще трябва да върнем в края на периода 531 лева. Това прави месечна лихва от 33%, или 396% лихва на година. Разбира се, фирмите спестяват тази информация на своите клиенти, тъй като заемите под 400 лева не попадат в обхвата на Закона за потребителския кредит. В една от популярните фирми кредит за 1000 лева със срок за погасяване 12 месеца върви с годишна лихва от 38,6%. Така в края на периода ще върнете общо 1386 лева. Ако в същата компания обаче кандидатствате за 400 лева със срок за погасяване от 12 месеца, то в края на периода ще върнете 960 лева, или над два пъти повече, отколкото сте теглили. За сравнение годишните лихви по потребителските банкови кредити варират между 7% и 16%. Дупничани теглят средно около 500 лева.

И докато фирмите за кредити са легални и вписани в регистър, то никой не може да се ангажира да определи броя на нелегалните лихвари в Дупница.

zadupnitsa.com

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien