20 са дупнишките планински спасители, всеки уикенд има дежурни на Седемте езера

20 души е съставът на планинския спасителен отряд в Дупница, съобщи ръководителят на отряда Кирил Чолаков пред радио Фокус Кюстендил. В момента има и двама стажанти. „Ние сме базирани в Дупница. В събота и неделя има наши хора на Седемте рилски езера, които са готови, ако нещо се случи в района, да могат да реагират по-бързо. Имаме добра екипировка. Планинските спасители са знаещи и можещи, атестирани са. Болшинството са старши планински спасители. Това означава, че са преминали доста сериозна подготовка и обучения. Ние реагираме и при инциденти на самите писти”, каза Кирил Чолаков.

Целта е да се окаже адекватна долекарска помощ на пострадалия, който след това се транспортира до долна станция, а от там и до лечебно заведение.

Дупнишкият отряд обслужва един от най-тежките в цялата страна райони. Самите спасители пък работят на доброволни начала, без да получават каквото и да било възнаграждение, но досега винаги са се отзовавали на всички сигнали не само в планините. Преди година, част от тях при издирването на загубен турист, бяха застигнати от лавина, но независимо от това, продължиха издирването му.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien