Започва зариване на нелегалните рудници в Бобов дол от днес

По разпореждане на Министерството на енергетиката нелегални мини за въглища край Бобов дол ще бъдат закрити, защото добивът в тях е незаконен и освен това крият риск за инциденти и злополуки.

Нелегален добив и търговия на дребно с въглища в Бобовдолско се прави от години. Често полицията открива самоделни галерии или залавя хора, които копаят по изоставени от мини "Бобов дол" мини. Това е много рисковано – преди години трима мъже бяха открити мъртви, задушили се на дъното на нелегална галерия за въглища край село Коркина. Те ползвали вентилация от стар автомобил "Жигула", който включвали да върти вентилатора. Това не било достатъчно и се задушили.

Акцията по зариването на самодейните рудници ще започне в сряда в района на с. Голема Фуча. Ще се включат екипи на полицията, както и от Областната инспекция по труда в Кюстендил. Около триста души от района, бивши миньори, безработни, цели семейства роми, се изхранват с нелегален добив и доставки на въглища, които карат по селата. Чувал необогатени вълища от 20-25 килограма се продава за около 5 лева.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien