ЗА ГОРДОСТ! Лекар от Дупница стана №1 в България

Д-р Мария Соколова бе избрана за №1 в България

10 общопрактикуващи лекари ще получат бонуси по 5000 лв. за добра работа, обяви здравният министър д-р Петър Москов. Първа в класацията е д-р Мария Соколова от Дупница.

В програмата за поощряване на джипитата, която бе обявена от МЗ през 2014 г., са включени всичките 4600 лични лекари. Работна група изчислила как компенсират диабета и хипертонията на своите пациенти по конкретни индикатори.

“Новината дойде неочаквано за мен и признавам, че не сумата, а признанието е голямата ми награда, която ми носи морално удовлетворение”, каза д-р Соколова, цитирана от “24 часа”. Тя допълни, че това ще я задължи да бъде още по-отговорна в работата си с пациентите. Д-р Соколова е личен лекар от 2001 г., а в листата ѝ са около 2500 души от Дупница. Специализирала е вътрешни болести във ВМА.

“Препоръчвам на пациентите си здравословен начин на живот, повече профилактика и по-висока здравна култура. Работата ми не е само да поставя диагноза и да изпиша рецепта. С всеки се старая да станем партньори в лечението на болестта. Те трябва да поемат и изпълняват своите отговорности, да имам обратна връзка с тях”, обясни д-р Соколова. “Резултатите показват, че пациентите на тези лекари от гледна точка на компенсирането на стойностите на кръвната захар и на кръвното налягане са се справили най-добре. Това е показател за качество на дейността на лекаря”, обясни д-р Москов.

Данните са събирани анонимно и резултатите на първите 10 лекари са изведени от анонимност в понеделник. Над 1,7 млн. българи са с хипертония, а 30% не постигат контрол на заболяването. 450 000 имат диабет, от които 50% имат кръвна захар над прицелната норма.

Zadupnitsa.com поздравява д-р Соколова за наградата!

Print Friendly

5 Коментари на ЗА ГОРДОСТ! Лекар от Дупница стана №1 в България

  1. Анонимен // 07.10.2015 в 8:14 // Отговор

    bravo doktorke

  2. Явно нещо има объркване „Доктор #1 “ и то в Дупница

  3. bravo

  4. Браво, д-р Соколова! Гордеем се с теб!

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien