Три нови професии в план-приема за 2016/2017 на училища в Дупница и Сапарева баня. Общо шест за областта

Държавният план-прием в област Кюстендил за учебната 2016/2017 година бе приет от Комисията по заетост към Областния съвет за развитие – Кюстендил, председателствана от зам.-областния управител Радослава Чеканска. Включени са 6 нови професии, които са заявени от директорите за изучаване за първи път през учебната 2016/2017 година.

В Дупница нова професия „Офис – мениджър"ще се изучава в ПГ по облекло и стопанско управление в в специалност „Бизнес администрация". В ПГ "Акад. Корольов"- новата професия е „Оперативен счетоводител", в специалност „Оперативно счетоводство". В Сапарева баня ПГ по туризъм и администрация в – "Аниматор в туризма". Четири нови професии ще изучават и в Кюстендил ПГ по селско стопанство в Кюстендил- „Техник – лесовъд", в специалност „Горско и ловно стопанство" и „Монтьор на транспортна техника", в специалност „Автотранспортна техника"; ПГ по туризъм в Кюстендил- „Аниматор в туризма", в специалност „Туристическа анимация" и „Изпълнител на термални процедури", в специалност „Извършване на термални процедури в балнеологични и други центрове". 1

Ст. експерт по професионално образование Силвия Тонева представи предложението за план-приема и увери, че то е съобразено с потребностите от подготовка на кадри за приоритетни в плановете за икономическо развитие на област Кюстендил професионални направления. „Държавният план прием за област Кюстендил през учебната 2016/2017 година е изготвен на базата на постъпили в РИО предложения от директори на училищата от общините Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Бобов дол и Кочериново и са съгласувани с кметовете на съответните общини. „Бюрото по труда“ – Кюстендил и „Бюро по труда“ – Дупница предостави писмена информация за необходимите специалисти със средно образование, от които има трайна потребност в областта“ – каза Силвия Тонева. В изготвения план-прием са включени и предложенията на директорите за 24 паралелки (14 профилирани и 10 професионални) с прием след завършен 7-ми клас с интензивно изучаване на чужд език и 17 паралелки след завършено основно образование (3 профилирани и 14 професионални) в дневна форма на обучение. За обучението на ученици със специални образователни потребности, които са завършили 8-ми клас, но не са усвоили държавните образователни изисквания за основно образование са предложени 2 паралелки по професия „Шивач“, специалност „Шивачество“ в ПГЛП – гр. Кюстендил и в ПГ по облекло и стопанско управление – гр. Дупница. С оглед обхващането на отпадналите ученици от системата на професионалното и общо образование и подобряване на пригодността им на заетост, за навършилите 16 годишна възраст се предлагат 1 професионална паралелка и 2 непрофесионални паралелки във вечерна форма на обучение, и 2 професионални паралелки в задочна форма на обучение. За прием на професионално образование и обучение на лица, лишени от свобода в СОУ „Д-р Петър Берон“ гр. Бобов дол са предложени 2 паралелки. Началникът на РИО – Кюстендил Радостина Новакова поясни, че в таблицата за държавния план-прием са предложени общо 50 паралелки – дневна форма на обучение – 45 паралелки, вечерна форма на обучение – 3 паралелки и задочна форма на обучение – 2 паралелки. Спортно училище „В. Левски“ гр. Кюстендил пък предлага за прием 3 паралелки – по една профилирана с прием сред завършен 4, 5 или 7 клас.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien