Съхраняваме ли си историята на България? Размисли с леки страсти

4 януари, 1944 година. Дупница. Смърт, разрушения, почернени семейства… Десетки убити, десетки ранени, десетки инвалиди. Дата от ИСТОРИЯТА на един малък град, на една държава.

В онзи най-черен ден от историята на едно от трите най-стари селища у нас, предизвика много коментари в социалните мрежи. И не само там. Коментари, свързани с кой какво бил направил или ненаправил, кой виновен и кой не. Англичаните и американците били виновни, ама други са на мнение, че руснаците били виновни, че видиш ли, позволили да се бомбардира България. И тук възниква другият, по-сериозният въпрос: Пазим ли историята на България такава каквато е?

Слагачеството, предателството, подлизурството и интересчийството до такава степен са вече запазена марка в България последните 27 години, че с лека ръка

Левски дали знае за какво се е жертвал?!

Левски дали знае за какво се е жертвал?!

политиците ни задраскаха историята на България. Като започнем от онзи срамен момент, когато Жельо Желев и народните  избранници, признаха Македония. Забележете: България бе първата страна, която призна Македония. На практика, това бе първото отричане в новата ни история. Даже и "македонски" език признахме. За да стигнем до там, че от университетът в една от старите ни столици (умишлено, защото е срамно, не пиша името на града) да сключи договор с македонско висше учебно заведение и накрая да пише: "Този договор се сключи в два екземпляра на български и македонски". Спомням си тогава какъв бе коментарът в "Минутката на водещия" в предаването на Слави Трифонов. След като се обърна от екрана към въпросният ректум, пардон пак, ректор, предположи какво биха му казали Гоце или Даме: Абе, господине, ти деца имаш? Па защо ти требува да ти раснат сираци". Хиляди българи умряха за Македония, а нашите политици с един подпис и таковаха мамата на всичко. СРАМ! И само да вмъкна, утре като тръгнат и онези от Родопите, тогава и от тази ли българска земя ще се откажем?!

botevПостепенно обаче "толерантността" и "интересите" се изродиха. Стигна се до там, че културния министър, забележете, културния министър от правителството на Пламен Орешарски преди 4 години, да обяви и Никола Вапцаров за терорист. Точният му цитат по повод годишнина от смъртта на поета: “при положение, че в цял свят тероризмът се осъжда, не виждам защо да има повече “сведени глави” пред един негов български представител”. От срам, не споменавам името на това кафяво… Дори родоотстъпници от 240-те в Народното събрание си позволиха да хвърлят черно петно и върху Христо Ботев, заради превземането на кораба "Радецки". Това бил първият терорист в световната история, което било недопустимо. На този принцип, трябва да обявим, например Крум за варварин заради своите т.нар. "крумови закони" и да го приравним със зверовете от Ислямска държава.

Политическото слагачество и допускане на родоотстъпници във властта нямаше как да не засегне и…Васил Левски, който в учебници по историята се появи като "престъпник в Турската империя, осъден заради делата си срещу легитимната власт". Дори и на иконата на тази свята българска личност се опитаха да сложат черноbatashko петно. Поне засега не успяват, макар че съмнявам се младото поколение да знае нещо повече от "Левски е обесен, защото създавал комитети срещу властта". Учебник за 3-и клас ни информира, че Апостолът на Свободата Васил Левски е представен като организатор на някакво въстание, но срещу кого и защо – остава пълна тайна. Особено покъртително е описано залавянето и обесването на Левски. Цитатът в този урок на стр. 66 гласи: „Той създал комитети за подготовка на общо въстание… но ПОЛИЦИЯТА заловила Апостола и съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София“. С други думи, напълно редовно, законно и поредният престъпник е отишъл на бесилото.

Изродщината у нас обаче успя да прокара в учебниците по история мисълта, че България не е била под робство, а ако попитате някой 5-класник дали знае какво е "турско иго", ще предположи, че сте допуснали грешка при изговарянето и имате предвид "иглу направено от турци". Та този 5-вековен гнет, Баташкото клане, Априлското въстание и стотиците други опити на българите през това робство да се освободят някак си се опитват да го заметат под килима с оправданието, видиш ли да не се наслагва етническо напрежение. А един български професор-историк (по-вероятно луд алкохолик) до такава степен изтрещя, че чак изкара виновни хората в Батак. Видиш ли, какво правили те в църквата, а не избягали в гората. За еничарство пък и дума да не става, че едва ли учениците знаят, освен ако все пак учителите по история не проявяват професионалзъм и не разкриват истината за онзи черен период в българската история. Сега в допуснати учебници по история четем, че "българите живеели щастливо и сговорно с поробителя". От едно от изданията на учебник за 3-и клас за Османската империя ще научите още, че „немюсюлманите имали право да изповядват вярата си… в семействата си българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници… в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията“. Ето това е идилия…

simeonА какво да кажем, когато прочетем в учебника, че "Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало". А защо е наричан Симеон Велики, ни дума, ни вопъл… Еле пък, ако не знаете, да знаете, че на Шипка, българските опълченци са се биели редом с…румънците. А, имало и един Тервел (ама не Пулев), който някаква битка спечелил, не че ще разберете каква и защо. А иначе "злите" езици говорят, че Европа бил спасил от арабите, ама какво толкова, нали?!

Помните ли онзи митинг от преди има няма 3 години, когато един смешен тип Станишев се отрече от историята си с думите към Местан: ”БСП имаме историческа вина пред българските турци – за "Възродителния процес"- и се извиняваме за това”. А аз още не съм прочел или чул, някой да се е извинил за 5-вековното османско робство, за бомбардировките над София и Дупница.

"Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало".Копирано от standartnews.com
"Цар Симеон водил продължителни войни с Византия, но те не оставили трайни следи в българското минало".Копирано от standartnews.com"

В края на миналата година пък, нали сме много цъфнали и вързали, та народните избранници гледаха и приеха на първо четене mestan-stanishevзакон, с който бе обявен комунистическия режим в България за престъпен. Защото няма безработица, икономиката ни цъфти, хората получават големи заплати, младите учат в най-елитните университети, а пенсионерите си гледат старините с екскурзии из целия свят, та трябваше да се занимават с…историята. Едните върли противници на комунистите, другите пък някакви опоненти. А са все от едно тесто месени. И точно тези ще правят закон кой исторически период е бил престъпен и кой не. Пълен идиотизъм.

Историята е да се изследва, да се анализира, да се проследява, защото тя е въпрос на мислене и възприятие към онзи период. Обективните анализи се правят след 100-200 години, а не от днес за утре. Сега едните се прегърнали, а другите се наежили, и не в името на Историята или на България, а в името на…собственото си благоденствие-лично и финансово.

Вярвали в нещо, отстоявали позициите си, трябва ли да бъдат съдени например Петко Киряков (Капитан Петко войвода), Яне Сандански, Стефан Стамболов, Никола Петков, Иван Тодоров-Горуня и т.н. и т.н.

Питам го: Защо отричаш, че БСП е наследник на БКП, бе?, той ми отговоря: "Защото не е", а чества всичко свързано с БКП. Питам го: "Бил си член на БКП, а после стана пръв демократ. Защо, бе? и получавам отговор: "Тогава така беше". Това са въпроси и отговори, които всеки е задавал и получавал. А истината е точно такава: ТОГАВА ТАКА Е БИЛО! Преди 30, преди 100, преди 500 години…

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien