Проектът за финансиране ремонта на ст. „Бончук“ буксува, неизвестните много

Проектът за ремонт и реконструкция на стадион „Бончук“ буксува сериозно и неизвестните около реализацията са много. Спортното съоръжение е един от двата проекта, които Община Дупница входира за финансиране от държавата и получи одобрение.
Проектът е на стойност 2,4 млн. лева и бе одобрен преди нова година. Вече 6 месеца обаче, проектът е в пълен застой, а надеждата на феновете да гледат любимия си „Марек“ на ремонтиран стадион започва да се изпарява.
Към настоящия момент, няма сключен договор между управляващия орган и Общината, няма дори стартирана процедура по избор на изпълнител, а не е ясно и на какво ниво е проектът, който трябваше да бъде допълнен. Всеобща тайна е, че е търсено съдействие от кмета на Симитли да разясни как точно Общината да усвои средствата, защото очевидно местната власт няма представа.
В края на месец октомври 2022 година, тогавашният кмет на Община Дупница инж.Методи Чимев внесе проект на стойност 1,3 млн. лева за ремонт на чашката на стадиона, който получи одобрение през месец септември миналата година. Това бе трети опит за осигуряване финансиране, който тогава се увенча с успех. Сумата трябваше да бъде усвоена до края на календарната година от ММС, в противен случай тя щеше да бъде загубена. През месец ноември, новия кметски екип призна, че най-вероятно няма да успеят да ги усвоят. Тогава обаче бе прието решението от Народното събрание да финансира проекти на общините със средства от държавния бюджет. Новият кметски екип внесе същият проект с искана стойност от 2,4 млн. което предполага разширяване на ремонтните дейности с допълнителни 1,1 млн. лева и получи одобрение. На първата тренировка на „Марек“ в първите дни на януари, зам.кметът Бойко Христов обяви, че работят по допълнителните дейности, които да бъдат заложени в проекта. Сумата е напълно достатъчна за изграждане на осветление на стадиона и при по-добри времена за футболния клуб да има възможност да домакинства в елита ни у дома.
Заложените дейности в проекта за 1,3 млн. лева предвижда ремонт на дренажната и напоителната система, подмяна на тревното покритие чрез ново зачимяване, вътрешно и външно боядисване, подмяна на дограма, частична подмяна на ел. инсталация, ремонт на помещения (бани, тоалетни, съблекални), фитнес зала и т.н. Покривното покритие (козирката) от ламарина е изцяло компрометирано, което налага неговата подмяна с по-надеждно такова. Предвижда се монтиране допълнително на 3000 броя пластмасови седалки върху съществуващите бетонови тераси, както и армирана бетонова настилка в сектора за гости. С цел отговаряне на изискванията пътят на движение на съдиите да не се пресича с този на футболистите, се налага затваряне на 2 броя врати и отваряне на две такива към подхода на стадиона. На втория етаж на сградата съществува зала за конференции, която ще се раздели на две по-малки такива с нови функции – зала за конференции и стая на делегата. На практика, останалата сума от 1,1 млн. лева може да бъде разходвана за лекоатлетическа писта и за осветление.
Всички общини, които бяха одобрени за финансиране вече сключиха своите договори, получиха авансовото финансиране и почти на всякъде стартираха вече и реалните строителни дейности. В Дупница обаче няма никаква информация, кога ще бъде сключен договорът и дали въобще ще бъде, на какъв етап е проектът, кога ще бъде избран изпълнител, а реалните дейности пък въобще не е ясно дали ще стартират при тази ситуация. От Община Дупница също мълчат по темата и досега не са обявили каква е причината за бездействието и липсата на резултат.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien