ОбС каза „Да“ на присъединяването на Големо село към община Дупница, само един глас предопредели решението

Общински съвет каза "Да" на желанието на жителите от Големо село за провеждане на референдум, след който евентуално да се присъедният към територията на община Дупница. Това стана днес на извънредна сесия на местния парламент.

За да бъде дадено съгласие бяха необходими минимум 17 гласа. Точно толкова гласуваха "За" – групите на ГЕРБ, Реформаторски блок, ОДБ, независимата Виолета Зашева и Ивайло Петров от групата на БСП. Групата на "БДЦ" и 3-ма от БСП гласуваха против, а другите 7 се въздържаха.

Даването на такова съгласие е едва първа стъпка по пътя за евентуалното същинско присъединяване. На заседанието бяха и хора от Инициативния комитет, които бяха внесли подписка с такова искане, подкрепено от 190 жители на селото. "Приложил съм мотивите си за искането. Аз трябва да се вслушвам в желанието на хората и искаме да продължим към община Дупница", заяви кметът на селото Васил Васев. "Подписката е от 190 жители, което е около 50% от имащите право, а по закон за подобни действия са необходими 25%. Направих си труда да проверя колко подобни случаи има в България и те са около 15. Процедурата е дълга и тази докладна в ОбС е част от тази процедура", уточни председателстващият заседанието Йонко Гергов.

"Ние трябва да се съобразим с правото на хората сами да преценят и изберат. Хората на едно населено място имат желание за някаква промяна, и не мисля че е морално да спираме да изкажат своята воля. Това е показателно, че община Дупница е добро място за живеене, за развитие на бизнес, данъците са на нива по-ниски от други общини. Това е своеобразна реклама и за община Дупница като възможности. На комисия, някои колеги се изказаха против и аз се надявам да чуя техните аргументи. Живеем в демократично общество и трябва да уважаваме желанието на хората, които ни избират и нас в Дупница и другите общини. Референдум да определи изборът на хората, защото това е тяхно право", заяви Емил Гущеров от ГЕРБ.

Кметът на Големо село Васил Васев изказа какво е мнението на по-голямата част от хората в селото.

Кметът на Големо село Васил Васев изказа какво е мнението на по-голямата част от хората в селото.

"Защо сега, а не преди 2 или 3 години. Съгласен съм с много от констатациите, но какво пречи на жителите на Големо село да пращат децата си в дупнишките училища, да ползват дупнишките болници. Да им дадем една година възможност двете страни да си решат проблемите по между им. Нанасяме вреда на Бобов дол. Там са и без това в застой, нещата не вървят, а ние сега ще ги досъсипем", обясни мотивите си да не подкрепи докладната Георги Пехливански от БСП, който допълни, че това не е демократично. "Вашата група неколкократно е доказвала тук, че е срещу демокрацията", репликира го Йонко Гергов. Страстите се нажежиха и се започна едно викане, каране и обяснения кое е демократично и кое не е. "Колега Васев, извинете се на жителите на Големо село за отношението и начина по който върви разглеждането на тази докладна. Какво да кажем на тези 190 човека. Самото населено място то трябва да си определи, кои сме ние да решаваме съдбата на едно село. Иначе всички ние се бием в гърдите, че сме избрани от народа. Ето тези хора са част от народа. Айде стига политика. Това е само част от една процедура", обърна се към кмета на Големо село и съветниците кметът инж.Методи Чимев. С бурни аплодисменти в залата бе посрещнато изказването на Димитър Крекманов от ГЕРБ. "Ще ви цитирам чл.1 от Конституцията на България. Той гласи: Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция. Така че, хората трябва да решат". Георги Георгиев, който е председател на СДС в Дупница предложи да се прекратят дебатите с мотив "да спрем да се излагаме".

На свое заседание в Бобов дол местният парламент трябва да разгледа искането и насрочи дата за референдум в селото.

Print Friendly

7 Коментари на ОбС каза „Да“ на присъединяването на Големо село към община Дупница, само един глас предопредели решението

  1. Поздравления че в този съвет има млади и будни хора,които зачитат правото на хората да решават и избират.Поздравления за г-н Крекманов че припомни констуитуцията на всички и браво на г-нПетров,че не се съобрази с другите от Бсп,а уважи правото на хората.С такива младежи има шанс за нашата страна.

  2. Сега ще има другарски съд за Иво че си е позволил да не послуша партията-майка.А на Пехливано само ще му кажа че не сме 1980 година и ЦК на партията да решава.Комунизма си отиде.Вече сме демокрация и хората решаваме.

  3. Честито на Големо Село.

  4. БСП щели да обжалват.Това напишете защо жалят това с какви мотиви.Големо село нещем у Бобовдол

  5. Какво лошо има че някой е решил да избере по хубавото. Това е право на всеки човек. Да ги попитам гласувалите Против при всеки лекар ли ходят да се оперират и болница или разпитват кой е най-добрия лекар и болница и има добри условия. Аман от пишман политици

  6. ЦК на партията разби Дупнишка околия, създаде пет общини около нея, за да може да процъфтява нашия окръжен център. По възрастните си спомнят поради каква причината

  7. За справка с. Големо село ще бъде евентуално 16-то село към община Дупница, а Кн община са 77 на брой.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien