Министерство на културата финансира Исторически музей-Дупница за уникални находки от гробница без аналог у нас

Проектът на Исторически музей – Дупница „Консервация и реставрация на колектива гробна находка, открита в гробница от късноантичната епоха“, бе одобрен и финансиран от Министерство на културата по обявена конкурсна сесия на тема „Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии“.
Проектът цели консервационно-реставрационна намеса на уникална по своята същност колективна находка от гробни дарове положени в погребалната гробница на висш военен командир от Германея. Той е погребан по християнски обичай, по времето на император Констанций Втори (337-361). Находката е разнообразна и съдържа уникални дарове – стъклен съд, сребърни и сребърни- позлатени предмети, оръжие, керамични съдове, военен колан с прилежащите му елементи. До момента подобна находка по размери, и то в гробница, не е откривана по нашите земи. Като колективна находка от един гробен комплекс тя ще бъде гордост за експозицията на музея.
Ще бъдат реставрирани 40 археологически артефакта от метал, стъкло и керамика, които в момента, особено метала, са в тежко корозионно състояние. Проектът беше изготвен със съдействието на лицензиран реставратор, вписан в публичния регистър по чл.165 от ЗКН, Емилия Колева, преподавател в Катедра „Реставрация“ в НХГ, София, който направи оглед на артефактите и даде препоръки, какви дейности да се предприемат.
Проектът е на стойност 8080.00 лв. и ще бъде изпълняван шест месеца /в периода: април-октомври. Предстои подписване на договор с МК.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien